Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Portal Analitika

13. 11. 2014. 18:43 >> 20:08
2

DOPRINOS PROFESIONALIZACIJI

Otvoren Podgorički novinarski forum

Podgorički novinarski forum, pod nazivom “U potrazi za izgubljenim profesionalizmom”, koji organizuje Medijski savjet za samoregulaciju, u saradnji sa Udruženjem nezavisnih elektronskih medija Crne Gore, Asocijacijom komercijalnih elektronskih medija i Društvom crnogorskih novinara, svečano je otvoren večeras i trajaće do 15.novembra.

Ovogodišnja medijska konferencija “U potrazi za izgubljenim profesionalizmom” ima za cilj da pruži doprinos profesionalizaciji medijskog okruženja u regionu Zapadnog Balkana, ojača vrijednosti koje propisuje novinarski etički kodeks i pruži podršku profesionalnim novinarima. Na dvodnevnim panelima u fokusu će biti pad novinarskih standarda, te sve veća tablodizaciija medija.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je, u pozdravnom govoru, da vjeruje da se profesionalizam može vratiti.

"Ako je profesionalizam izgubljen, to znači da je nekad bio tu. Gdje je onda otišao, ko ga može vratiti? Ovo posljednje pitanje može imati jedan odgovor. Samo ga novinari mogu vratiti, urednici uz podršku vlasnika medija", kazao je Drobnič.

On je istakao da mu je žao što Forumu ne prisustvuju svi novinari i urednici medija. Drobnič je poručio da je važno da se napadi na novinare riješe, jer u nekažnjavanju takvih slučajeva kriju se slabosti jedne zemlje.

"Nijedan investitor neće donijeti toliko kapitala koliko ga Crna Gora može dobiti iz EU fondova. Takve informacije su prije potrebne crnogorskih građanima da bi donijele odluke. O tome moraju izvještavati novinari, a takav odnos mogu imati ako su profesionalni mediji", akcentovao je Drobnič.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Janina Hrebičkova kazala je da je Podgorički forum idealna prilika da se odrede prioriteti u novinarstvu, jer je uloga medija u demokratskim društvima nezamjenljiva.

"Svi smo svjesni da mediji imaju društvenu odgovornost u svakom demokratskom društvu, jer imaju ključnu ulogu u formiranju javnog mnjenja. Nezavisno novinarstvo treba da bude alfa i omega svakog društva koji počiva na demokratskm principima", poručila je Hrebičkova.

OEBS, kaže Hrebičkova, pod nezavisnim novinarstvom podrazumijeva obavezu da se istinito izvještava, da su novinari lojalni građanima, nezavisni kontrolori vlasti, te da posjeduju moralni kompas neophodan u etičkom izvještavanju.

"Izazov je imati nezavisno novinarstvo za svaku vladu koja prolazi period tranzicije", kazala je Hrebičkova.

U posljednjim izvještajima Evropske komisije uočen je rast nepoštovanja etičkog novinarskog kodeksa.

Trend je uočen od strane Misije OEBS-a, kao i drugih međunarodnih posmatrača.

"Postoji snažna potreba da se apeluje na državne institucije da obezbijede neophodne preduslove za adekvatno funkcionisanje medija, oslobođene bilo kakvih pritisaka", istakla je šefica OEBS-a i dodala da napredak otežava nedostatak sudskih epiloga, koji doprinose negativnom imidžu sudova.

"Neki koraci su ipak učinjenji, poput osnivanja Komisije za nerasvjetljene slučajeve napada na novinare. Glavna odgovornost je na Tužilaštvu i ostalim institucijama za sporovođenje zakona", kazala je Hrebičkova.

Medijska samoregulacija je, poručuje Hrebičkova, važno sredstvo za zaštitu uredničke slobode i jedan od ključnih mehanizama koji obezbjeđuje da se uticaj države svede na najmanju moguću mjeru.

Predsjednik Upravnog odbora Medijskog savjeta za samoregulaciju, Darko Šuković, kazao je da Forum predstavlja idealnu priliku da se načine napori da novinarstvo bude bolje, profesionalnije.

"Forum doživljavam kao izuzetan instrument da se novinarstvo učini boljim. Zato ovaj projekat treba da podrži svako kome je do toga stalo. Ovo je mjesto za razgovor o novinarstvu, a nikako sudilište", poručio je Šuković na svečanom otvaranju.

Cilj je, kako je kazao Šuković, bolja Crna Gora.

"Nikad nijesam smatrao da mediji ne mogu biti bolji od društva u kojem rade. Ne samo da mogu, nego ih ima. U Crnoj Gori i u regionu, u mnogim institucijama koje se bave medijima, prepoznavanje takvih ne ide baš najbolje. Doborodošlicu želim uz poruku da se omjer dobrih i lošaka momaka popravi u korist ovih boljih", istakao je Šuković.

U okviru ovogodišnjeg skupa, prvi put biće dodijeljena nagrada za doprinos profesionalnom novinarstvu u Crnoj Gori – “Miodrag Vukmanović”.

Izvršni sekretar MSS-a Ranko Vujović kazao je da je ove pristiglo preko 70 radova.

Osvrnuo se i na nedavne najave izmjena i dopuna Zakona o medijima, kao i vraćanje klevete, istakavši da se nada da Crna Gora neće ići korak unazad.

Upravo na ovoj konferenciji brojni medijski stručnjaci iz jugoistočne Evrope pokušaće da obezbijede odgovore na ova i brojna druga goruća novinarska pitanja.

Otvaranju konferencije su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i javnog života: gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, ambasadorka SAD-a Sju Kej Baun, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, rektorka UCG Radmila Vojvodić, ambasador Italije Vinćenco del Monako, zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Zoran Pažin, i mnogi drugi gosti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније