Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 03. 2013. 19:45 >> 21:49
2

U SELU PONARI

Dopremljena hrana napuštenim konjima

Nezbrinutim i napuštenim konjima, ugroženim poplavama u regionu Skadarskog jezera, služba Nacionalnih Parkova Skadarsko jezero, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, obezbijedila je hranu, kazala je danas direktorica Veterinarske uprave Biljana Blečić.

Ona je kazala da su iz Ministarstva „pomno pratili situaciju što se tiče poplava, kako u dijelu zaštićenosti svih gazdinstava na područjima koja su ugrožena, tako i pokretne i nepokretne imovine gazdinstava, što svakako uključuje ove konje“.

Blečić je naglasila ne radi o divljim životinjama, kako se u javnosti često spekuliše. „Apsolutno, ovo su domaći konji koji su sa područja upravo ovih zetskih sela, i nažalost često nismo u mogućnosti da identifikujemo vlasnike tih životinja. Ove životinje su predmet našeg stalnog nadzora tokom cijele godine, svakako u saradnji sa službama zaštite koje prate njihova staništa i njihova kretanja. Svaka promjena kretanja se prijavljuje terenskoj veterinarskoj službi“.

U prethodnom periodu, kazala je ona, nije bilo zahtjeva za intervenisanjem i pružanjem zdravstvene zaštite tim životinjama, samo je u jednom momentu prijetila opasnost zbog naglog podizanja vode u ovom području. „Međutim, svakodnevno, po nalogu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, te službe su obilazile staništa. Imali smo informaciju da su se konji u jednom momentu nalazili na tri lokacije, gdje se mjesto Žabljak Crnojevića prepoznavalo kao najugroženije, i službe su po nekoliko puta dnevno obilazile te lokacije. Na našu sreću, došlo je do poboljšanja vremenskih uslova, tako da je opasnost prestala“, navela je Blečić.

Ministarstvo je ocijenilo da i dalje treba pratiti situaciju, pomoći u snadbijevanju hranom, kao i obezbijediti sve druge uslove neophodne da rizik po zdravlje tih životinja ne bude prisutan.

„Jutros smo dobili informaciju od službe Nacionalnog parka Skadarsko jezero, a i stanovništva sa ovog područja, da su konji sa Žabljaka prevedeni na obližnje ponarsko brdo. Svjedoci smo da se ove životinje nalaze u jednom finom okruženju gdje je već počela vegetacija, ima dovoljno hrane. Svakako, hrana koja je bila određena da se rasporedi, biće dostavljena ovim životinjama za upotrebu“, kazala je direktorica Veterinarske uprave.

Blečić je saopštila, na osnovu podataka koje dobijaju iz službi Nacionalnih parkova i mještana, da pretpostavljaju da se radi o 40 konja.

„Da bi smo izbjegli situacije sa kojima se suočavamo skoro svake godine u isto vrijeme, imamo određena ograničenja da preduzmemo kaznene mjere protiv držaoca životinja.  Sigurno ćemo ove godine učiniti korak naprijed i obilježiti životinje sa ovih područja, da bi smo u svakoj sljedećoj godini u doba poplava mogli sa sigurnošću identifikovati koji to vlasnici nedovoljno savjesno brinu o  svojim životinjama i dovode ih u opasnost puštanjem bez ikakve brige i nadzora“. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније