Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 03. 2013. 13:51 >> 14:40
8

BOLJE STANJE

Medenica: Sudstvo ažurno i efikasno

Crnogorsko sudstvo je ažurno i efikasno, što potvrđuju i brojke, saopštila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, na stručnoj raspravi na temu Reforma sudstva.

 

 

"Crnogorsko sudstvo je ažurno, a time i u potpunosti efikasno, jer je u prošloj 2012.godini smanjilo zaostak predmeta iz 2011. i ranijih godina za cijelih 71, 3 odsto. Sada takvih predmeta ima svega 10.474", kazala je Medenica.

Predsjednica Vrhovnog suda kaže da se 42,3 odsto slučajeva završi u roku od tri mjeseca, šest mjeseci traje 17,6 odsto, a preko jedne godine samo 18,25 odsto.

I istraživanje Građanske alijanse pokazalo je da je smanjeno trajanje sudskih procesa. Međutim, u toj organizaciji kažu da su pravosudni organi i dalje dosta zatvoreni i da ih najčešće kritikuju mediji.

"One su prije svega odnose na onemogućavanje optimalnog rada medija u sudovima. Takođe se žale da nemaju blagovremene, neophodne informacije'', rekao je Siniša Bjeković iz Građanske alijanse.

Šef delegacije Evropske unije Mitja Drobnič smatra da sve presude treba da budu javne.

" Sve sudske presude uključujući i njihova obrazloženja trebalo bi redovno da se objavljuju na on-line portalima kako bi bile dostupne svim zainteresovanim građanima.", kazao je Drobnič.

Ministar pravde Duško Marković poručuje da bi, najveći iskorak bio izmjena Ustava u Skupštini.

"Na Parlamentu je da odluči, ali su moja očekivanja da ćemo uspjeti da pokažemo političku zrelost i demokratski kapacitet kako bismo izmjenama Ustava u ovoj godini krunisali našu višegodišnju reformu pravosuđa.", rekao je Marković.

U Građanskoj alijansi kažu da zabrinjava što se pretpostavka nevinosti i dalje ne poštuje, te da mediji često i utiču na tok suđenja.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније