Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

26. 11. 2014. 11:01 >> 10:59
2

PM10 ČESTICE

Podgorica jutros zagađenija od Pljevalja

Koncentracija lebdećih čestica PM10 u Podgorici jutros je bila značajno veća nego u Pljevljima, najugroženijoj crnogorskoj opštini po pitanju kvaliteta vazduha, saopšteno je iz ekološkog pokreta Ozon.

Direktor Ozona, Aleksandar Perović kazao je da je potrebno što prije uraditi plan upravljanja vazduhom za Podgoricu sa mjerama kako unaprijediti stanje, koje ovih dana karekterišu povećane koncentracije lebdećih čestica PM10.

On je kazao da rezultati dostupni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, na kojem je moguće praćenje segmenata kvaliteta vazduha skoro u realnom vremenu, pokazuju zabrinutost.

"Rezultati mjerenja u Podgorici jutros od pet do devet sati pokazala su da je koncentracija lebdećih čestica PM10 bila značajno veća nego u Pljevljima, najugroženijoj opštini kada je kvalitet vazduha u pitanju u Crnoj Gori", upozorio je Perović.

On je objasnio da je vazduh zagađen suspendovanim česticama /particulate matter – PM/, veoma malim u tečnom ili čvrstom agregatnom stanju.

Perović je rekao da su među njima posebno značajne one koje se mogu dospjeti do najdubljih djelova pluća.

On je rekao da te čestice imaju prečnik manji od jedne sedmine debljine ljudske dlake i da se one obično svrstavaju u tri kategorije:

On je kazao da se monitoringom koji Ozon sprovodio sa Ekološkim društvom Breznica iz Pljevalja, u cilju što kvalitetnijeg informisanja građana o pitanjima životne sredine, želi povećati interesovanje javnosi za aktivno učešće u procesu donošenja odluka od kojih zavisi kvalitet životne sredine i života ljudi.

"Aerozagađenje je problem koji mora imati prioritet i nadamo se da će prije svega Vlada i Glavni grad prepoznati opravdanost našeg predloga i pristupiti izradi strategije kako se izboriti sa ovim izazovom", zaključio je Perović.

On je rekao da je Agencija za zaštitu životne sredine onlajan praćenjem kvaliteta vazduha napravila veliki pomak ka boljem informisanju građana i implementaciji Arhuske konvencije.

"Ali postoji prostor za unapređenje ovog alata, konkretno u izvještavanju koncentracija lebdećih čestica u opštini Nikšić, gdje je situacija, kada je ovaj segment kvaliteta vazduha u pitanju, nepovoljna", upozorio je Perović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније