Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

26. 11. 2014. 14:16 >> 14:13

U PRAVOSUĐU

CEDEM: Neophodno stručno usavršavanje

Više od polovine predstavki upućenih crnogorskim sudovima odnosi se na povredu prava na pravično suđenje, pa je neophodno stručno usavršavanje nosilaca pravosudnih funkcija, ocijenili su iz Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

 

Iz te organizacije je saopšteno da su domaći i međunarodni stručnjaci, na seminaru Pravo na efikasnu odbranu u krivičnim postupcima, koju je organizovao CEDEM sa AIRE Centrom iz Londona i Centrom za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije Crne Gore, razgovarali o efektima sprovođenja standarda pravičnog suđenja u praksi.

„S obzirom na činjenicu da se preko 60 odsto od ukupnog broja predstavki upućenih sudovima odnosi na povredu prava na pravično suđenje, postoji potreba za kontinuiranim podizanjem svijesti i proširivanjem znanja nosilaca pravosudnih funkcija u cilju smanjivanja broja tih predstavki“, navodi se u saopštenju CEDEM-a.

Seminar je, kako su objasnili, organizovan da bi učesnici razmotrili moguće promjene koje bi dovele do usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa standardima Evropskog suda za ljudska prava.

„Primjena Zakona o krivičnom postupku je pokrenula brojna praktična pitanja i nametnula određene pravne dileme, koje se tiču prava na zastupanje, jednakosti oružja, primjene savremenih istražnih tehnika, a koje u praksi mogu imati, po obimu i težini, ozbiljne i često neotklonjive pravne posljedice“, objasnili su iz CEDEM-a.

Na skupu je ukazano na značaj stručnog usavršavanja nosilaca pravosudne funkcije, ali i na profesionalne izazove zbog složenosti primjene prava i standarda profesionalne etike.

„Naglašen je i značaj reforme krivičnog zakonodavstva i usklađivanje prakse domaćih sudova sa Evropskim sudom za ljudska prava i ispunjavanje kriterijuma za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU)“, navodi se u saopštenju.

Zaključeno je da u reformu krivičnog zakonodavstva, pored sudova i tužilaštava, treba da budu uključeni i predstavnici civilnog sektora, advokature i međunarodnih organizacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније