Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 11. 2014. 16:41 >> 16:38

NUMANOVIĆ PORUČIO

Inspekcija da zaustavi diskriminaciju

Djelovanje inspekcije treba da bude usmjereno na eliminacije diskriminacije, kao i na poštovanje svih prava i obaveza koji se odnose na svakog pojedinca i da je njihova uloga je vrlo bitna u implementaciji ovih zakonskih rješenja, saopštio je ministar za ljudska i manjiska prava Suad Numanović.

Numanović učestvovao je danas na okruglom stolu na temu uloge inspekcijskih organa u zaštiti od diskriminacije, organizovanu od strane NVO Centar za antidiskriminaciju "Ekvista", a uz finansijsku podršku ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Numanović je naglasio da u svim dosadašnjim izvještajima Evropske komisije kao i svih međunarodnih organizacija u Crnoj Gori, te mnogih monitoring misija koje prate stanje ljudskih prava kod nas, jasan stav da se naša zemlja približila civilizacijskim standardima savremene Evrope u oblasti legislative.

„Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, oba inovirana i usvojena ove godine, prilagođena su da pružaju osnovu i mehanizme za borbu protiv diskriminacije po bilo kom ličnom svojstvu, prvi kao sistemski zakon u ovoj oblasti, drugi kao institucionalni mehanizam za zaštitu od diskriminacije, pored zaštite koju pružaju sudovi, organi za prekršaje i inspekcije“, saopštio je Numanović.

Numanović je, takođe, istakao i doprinos NVO sektora koji prepoznaje kao aktivnog učesnika u saradnji za planu unapređenja prava i sloboda svih građana.

On je podsjetio da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa misijom OEBS-a u Crnoj Gori, realizovalo do sada nekoliko ciklusa veoma kompleksne edukativne obuke koja pouzdano pruža punu osposobljenost u pružanju zaštite od diskriminacije u kontinuitetu od 2011.  

„Obuka je namijenjena, prije svega, profesionalcima, te svima onima koji na bilo koji način dolaze u kontakt sa slučajevima diskriminacije, dok se promocija odnosi na sprovođenje medijske kampanje i usmjerena je na podizanje svjesti cjelokupne crnogorske javnosti, posebno prema najranjivijim kategorijama stanovništva, s ciljem poštovanja svih ljudskih prava, stvaranja podržavajućeg i tolerantnijeg okruženja, te poštovanja različitosti drugog”, kazao je Numanović.

Ministarstvo na svake dvije godine sprovodi istraživanje o stepenu diskriminacije kada je riječ o sljedećim grupama: osobama sa invaliditetom, ženama, LGBTosobama, pripadnicima nacionalnih manjina, Romima. Prethodno istraživanje iz 2011. godine, pokazalo nam je da je, bez obzira na relativne razlike između ovih grupa, procijenjeni stepen diskriminacije bio relativno visok kada je o svakoj pojedinoj grupaciji riječ.

Tada je najniži procijenjeni stepen diskriminacije bio prisutan kada je riječ o ženama, tačnije, svaki treći građanin Crne Gore smatrao je da u manjoj ili većoj mjeri postoji diskriminacija prema ženama.

U istraživanju 2013. konstatovano je da je diskriminacija manje izražena i to: prema starijim osobama, prema nacionalnim manjinama, prema Romima i prema osobama sa invaliditetom. Jedino prema pripadnicima LGBT zajednice i ženama je nešto izraženiji stepen diskriminacije i to: u odnosu na žene za 3 odsto, a u odnosu na pripadnike LGBT populacije za nešto manje od 4 odsto.

"Iskreno vjerujem, da će sve aktivnosti koje smo preduzeli u periodu između dva istraživanja i na kojima i dalje aktivno radimo, na planu unapređivanja i postizanja što efikasnijeg zakonskog okvira, što kvalitetnije obuke svih onih koji su zaduženi da pružaju zaštitu od diskriminacije i što šire promocije tolerancije i senzibilisanja javnosti prema najranjivijim društvenim grupama, pokazivati dalje pomake u ovom dugoročnom procesu borbe sa predrasudama, tradicionalizmom i konzervativnim shavatanjem morala i ljudskih vrijednosti", rekao je Numanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније