Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 11. 2014. 13:31   >>  20:39 21

PROSLAVA JUBILEJA

Vojvodić: Bolji uslovi za bolji RTCG

Dodjelama godišnjih, specijalnih, te nagrada za životno djelo, Javni servis Crne Gore obilježio je jubilej - 50 godina Televizije i 70 godina Radija Crne Gore.

 

Ocjenjujući da je iza Javnog servisa još jedna godina uspješno prevaziđenih izazova, generalni direktor RTCG, Rade Vojvodić kazao je da se sada pripremamo za narednu godinu "koja će biti prelomna po mnogo čemu".

Vojvodić je, na svečanosti na kojoj su dodijeljene nagrade, rekao da se s razlogom postavlja pitanje da li će biti sprovedena digitalizacija, te da li će biti dovoljno novca za finansijsku održivost i nezavisnost Javnog servisa.

Smanjili troškove, povećali prihode

"Mi smo se u menadžmentu trudili da,  kao svaki dobar domaćin, pametno i pravedno raspodijelimo ono što nam je država stavila na raspolaganje - da održimo i nadogradimo, vjerujemo, jedan od njenih prioriteta na transatlantskom putu - a, to su Radio, Televizija i Portal, kao mjesta artikulacije potreba najširih slojeva ovog društva za pravovremenom i tačnom informacijom", rekao je Vojvodić, ističući kako pritom nijesu zaboravljeni kulturno uzdizanje, edukacija i zabava.

Uvjeren da je RTCG u tom naumu i uspjela, prvi čovjek Javnog servisa je rekao da nam se mana "svakako može naći".

"I mi ih ne krijemo. Ali, istovremeno, znamo šta je do nas, a šta je do muzejske opreme koja ne može proizvesti niti kvalitetan ton, niti sliku. U sedamdeset godina Radija i pedeset godina televizije, od ratnih izvještaja Radio Cetinja, daleke 1944-te, do digitalne ere, ova je kuća prošla brojne mijene – i civilizacijske i društvene i političke. Bilo je uspona i padova, profesionalnih uzleta ali posrtanja. No bez obzira na sve danas je Javni servis medijski najuticajniji u Crnoj Gori, uz konstantan rast popularnosti i povjerenja. Građani i njihove potrebe su nam najpreči – nikako partije i dnevna politika, jeftino medijsko „strančarenje“, tabloidizacija i medijski ratovi. Riječju, ne možemo se postidjeti onoga što radimo. Naprotiv", poručio je Vojvodić.

Govoreći o poslovanju Javnog servisa, on je rekao da je RTCG smanjila troškove, a povećala prihode, najavljujući da ćemo "kroz projekte domaćeg filmskog i serijskog programa afirmisati ovdašnje stvaraoce". Nije RTCG, kako je podsjetio, zapostavila saradnju ni sa civilnim sektorom i osjetljivim društvenim grupama.

"Kroz osnivanje odjeljenja za promociju programa i uspostavljanje Multimedijalnog centra, dobili smo nove sadržaje koji korespondiraju sa savremenim medijskim tendencijama. Preko našeg portala, kao magistralne trase daljeg razvoja, koji objedinjuje produkcioni učinak čitave kuće, te brojnih servisa i aplikacija,  postali smo dostupni najširem krugu korisnika. Možemo li kao sistem biti bolji – možemo i hoćemo, ali ponavljam, za to su nam potrebni uslovi", izričit je Vojvodić.

Tehnika istrošena i zastarjela

Predsjednik Savjeta RTCG Ivan Mitrović kazao je da su Javnom servisu potrebni odgovarajući ljudski resursi, tehnička sredstva i stabilan izvor finansiranja da bi se ostvarila uloga Radija i Televizije koja proističe iz zakona.

Tijelo na čijem je čelu, kaže Mitrović, konstatovao je da RTCG ima adekvatne ljudske resurse "uz dalje usavršavanje i osvježenja mlađim kadrovima kad se za to ukaže prilika".

"Tehnička sredstva su istrošena i nepouzdana, a uz to tehnološki zastarjela, tako da svakodnevno prijete ugrožavanje funkcionalnosti sistema rada. Finansijska sredstva su nestabilna i nedovoljna, što pokazuje izvještaj o finansijskom poslovanju RTCG", istakao je Mitrović.

On je podsjetio kako se Savjet RTCG uključio u izmjene Zakona o javnim difuznim servisima, i dostavio primjedbe i preporuke koje su dostavljene Ministarstvu kulture, ali da nijedna nije usvojena.

"Dali smo skroman zahtjev da se za finansiranje rada RTCG opredijele sredstva u iznosu od 0,34% BDP-a, što bi kako tako dugoročno zadovoljilo stabilno i dovoljno finansiranje, da se opredijele sredstva za digitalizaciju RTCG u neto iznosu od 15 miliona eura i da se zakonski ukine obaveza emitera za plaćanje emitovanja programa Javnog servisa. Od ovoga nam nije ništa usvojeno", kazao je Mitrović.

Zato će se Savjet RTCG, kako je najavio, zajedno s menadžmentom zalagati da se prije usvajanja Prijedloga zakona na Vladi prihvate prijedlozi Javnog servisa.

"Ako se to ne ostvari, nastupiće nimalo povoljna situacija za normalno funkcionisanje Javnog servisa, koja će iziskivati ogromne napore od strane svih zaposlenih da se održi što se održati može s jedne strane, a uvođenje značajnih rezovaa po više pitanja sa druge strane. Pored svega toga mogu nastupiti i teže posljedice", upozorio je on.

Nagrađeni radnici RTCG

Inače, povodom jubileja, nagrade za životno djelo dobili su Jelica Pantović i Željko Šoć. Godišnju novinarsku nagradu dobili su Miljana Marković iz Radija Crne Gore, odnosno Zoran Leković iz Televizije.

Nagradu za tehničko-tehnološka zanimanja dobio je Dejan Vujović, rukovodilac Sektora tehnike RTCG, a za produkcijska zanimanja montažer Radivoje Ćirović.

Specijalno priznanje za doprinos kvalitetu programa dobila je Vesna Terić, urednica deskaa TVCG, dok su specijalna priznanja za posebne zasluge i izuzetan doprinos afirmaciji Radija i Televizije Crne Gore dobili Jadranka Prelević, novinarka RCG, Sabrija Vulić, rukovodilac promocije programa RTCG, Mila Vuković, novinarka TVCG i Đorđije Kustudić, urednik Sportske redakcije TVCG.

Godišnje nagrade za mlade novinare pripale su Bojani Milićević iz Radija i Mariji Radulović iz Televizije Crne Gore. Nagrade za životno djelo dobili su Gojko Kastratović, Rajko Cerović, Veselin Bato Ljumović, Milorad Đurković, Radivoje Rabrenović, Dušanka Šundić, Čedomir Lješević, Jovan Ivanović, Veljko Mićović, Bratislav Kokolj, Božidarka Kljajić Čejović i Savo Jovanović.

Komisija je odlučivala u sastavu predsjednik Mevludin Begović i članovi Marina Vuković i Milutin Šofranac.

Igor Pejović

Foto-galeriju pogledajte ispod povezanih vijesti

 

 

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније