Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 11. 2014. 08:08 >> 08:05
11

VOJVODIĆ PORUČILA

Neću dozvoliti partijska lobiranja

Rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić kazala je da uprava UCG-a neće dozvoliti bilo kakva interesna, politička ili partijska lobiranja i grupisanja na državnom univerzitetu i da je to javno nekoliko puta do sada saopštila.

 

 

Ona je istakla da će svi napori biti usmjereni na podizanje rejtinga državnog univerziteta, što će, navodi Vojvodić, biti dugotrajan proces koji bi upravo u akademskoj zajednici, morao da naiđe na odobravanje i razumijevanje..

Vojvodić je Pobjedi rekla da su pokrenuli odlučne korake u smislu reorganizacije, redukcije studijskih programa, integracije Univerziteta... 

„Kad kažemo racionalizacija, nikako ne mislim na bilo kakvo ugrožavanje profesionalnog i stručnog kadra. Naprotiv, taj potencijal moramo čuvati i o njemu brinuti. Hoćemo da stvaramo interdisciplinarne studije, da bolje koristimo ljudske resurse, otvaramo nove servisne centre... Učinićemo sve da poboljšamo rejting UCG, podignemo se na ljestvici u prostoru regionalnog i evropskog visokog obrazovanja uz apsolutno insistiranje na poštovanju pravila studiranja i zakona, bez njihovog proizvoljnog tumačenja i relativizovanja. Dakle, sve su to krupni zahvati i mnogi su to doživjeli kao sankcije. Radi se o bolnim procesima, ali oni upravo u akademskoj zajednici treba da budu najviše shvatljivi“, rekla je Vojvodić.

Komentarišući dešavanja na Ekonomskom fakultetu, ona podsjeća na razloge za razrješenje dosadašnjeg dekana Milivoja Radovića, te da sve ono što se sada dešava nema više nikakve veze sa njegovim odlaskom sa dužnosti čelnika EF.

„Šta se desilo na Ekonomskom fakultetu? Nakon razrješenja uslijedio je javni čas dekana Radovića i studenata na kojem je izražen protest protiv njegovog razrješenja. Nakon nekoliko dana ispostavile su se tri stvari kao problem, a nijedna se nije više odnosila na odbranu Radovića. Vjerujem da su se studenti i profesori suočili sa manipulacijama argumentima, kao i činjenicom da se zaista dogodilo kršenje zakona i da je odluka UO UCG ispravna. Onda se odjednom paušalno insistiralo na tome da Univerzitet koči razvoj EF", kazala je ona.

Navodi da je tražila argumente, prije svega kroz Senat kao najviše akademsko tijelo, na koji to način UCG ugrožava taj fakultet.

"Ali ih nijesam dobila. Umjesto toga, kroz medije se vodi nedopustivo tabloidiziranje Univerziteta, manipuliše činjenicama i, nažalost, olako uzbunjuje i politizuje studentska javnost“, ističe Vojvodić.

Komentarišući žalbe Ekonomskog fakulteta da im Univerzitet uzima novac, rektorka kaže da ta priča traje dugo, naročito tokom posljednje dvije godine.

„Sa Ekonomskog fakulteta plasirana je teza da UCG ugrožava EF zahvatanjem u sredstva od školarina više nego što je to Statutom dozvoljeno. Ekonomski fakultet nema problem kvaliteta i unapređenja nastave zato što mu nedostaje 250.000 eura, koje u ovom kriznom periodu UCG zaista zadržava nešto više nego što to Statut dozvoljava, već su problemi primjena evropskog standarda, broja studenata po profesoru. Evropski standardi su najviše 30 studenata po profesoru, a mi imamo i na Ekonomskom i na Pravnom fakultetu primjere desetostruko većeg broja. Zato se moramo držati pravila i zakona pri upisnoj politici i planirati je prema potrebama tržišta rada, odnosno brinuti o svim strateškim parametrima kojima idemo u susret ka akreditaciji modernog evropskog univerziteta 2017. godine“, istakla je ona između ostalog.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније