Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 11. 2014. 17:38 >> 17:39
1

RADNI TIM

Neophodna promjena stanja na UCG

Radni tim za reorganizaciju i integraciju Univerziteta Crne Gore održao je danas sastanak sa članovima Senata, Upravnog odbora, dekanima i prodekanima, čiji je osnovni cilj bio analiza značajnih pitanja za funkcionisanje Univerziteta i identifikovanje problema koji se moraju prepoznati, kako bi se sprovele odgovarajuće promjene. Kako je saopšteno iz Rektorata državnog Univerziteta, svi učesnici u podržali izradu kratkoročne strategije za reorganizaciju Univerziteta.

"Vodeće teme današnjeg sastanka bile su struktura nastave i kadrovskog potencijala Univerziteta Crne Gore, kapaciteti za njegovu internacionalizaciju i povećanje mobilnosti studenata i nastavnika, istraživanje i saradnja sa društvom, kao i naučno-umjetničke reference nastavnog osoblja", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, na sastanku su prezentovani rezultati sveobuhvatne analize podataka do kojih je došao Radni tim, intenzivno sarađujući u protekla tri mjeseca sa prodekanima univerzitetskih jedinica. Tim, koji predvodi rektor prof. Radmila Vojvodić, čine prof. dr Duško Bjelica, prof.dr Predrag Stanišić, prof.drSrđan Stanković, mr Jelena Pajković, prof.dr Mitar Mišović, prof.dr Bogdan Ašanin, prof.dr Saša Milić, prof. dr Duško Lučić, prof.dr Maja Baćović, dr Miomir Jovanović, Miloš Pavićević i mr Branko Ilić i koordinatori po oblastima prof. dr Zoran Veljović, prof. dr Mileta Golubović i prof. dr Željko Jaćimović.

"U oblasti nastavnog procesa, nekoliko ključnih nalaza upućuje na probleme kao što je potreba racionalizacije broja i vrste studijskih programa i usmjerenja, rješavanje neusklađenosti odnosa broja studenata i nastavnika u odnosu na preporučene standarde kvaliteta nastave, nedostatak sopstvenog kadra na pojednim studijskim programima, odnosno neprihvatljivo veliko angažovanje nastavnika van Univerziteta Crne Gore", kazali su iz Rektorata UCG.

Istaknuto je da je posebna pažnja posvećena je i identifikovanoj neefikasnosti studija, odnosno stepenu prolaznosti na više godine tokom studiranja, koa i da je otvoren i problem samofinansirajućih studija.

Takođe, analizirana su i pitanja organizacije doktorskih studija i kvaliteta mentorskog rada i zaključeno je da je neophodno što prije definisati šta student zna nakon što završi određeni stepen studija, odnosno precizno utvrditi takozvane ishode učenja.

"Raspravljano je i o mogućnostima internacionalizacije Univerziteta kroz otvorenost, mobilnost, međunarodnu saradnju i finansiranje naučnoistraživačkog rada, kao i o ograničenjima Univerziteta za izvođenje nastave na engleskom jeziku. Posebno važnim pitanjima smatraju se saradnja Univerziteta sa zajednicom, realizacija društveno odgovornog istraživanja, i na tome će se intenzivnije raditi u narednom periodu", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se na sastanku govorilo i o stepenu produktivnosti nastavnog osoblja u naučnom i umjetničkom radu, odnosno broju objavljenih radova u relevantnim nacionalnim, regionalnim i međunarodnim bazama. Konstatovano je da su na tom polju rezultati raznorodni, od neproduktivnih do autora koji su dnevno citirani.

"Analizom predstavljenih podataka, još jednom je dobila podršku ideja o osnivanju centra za doktorske studije i servisnih centara u Rektoratu, koji su već u pripremi. Prikupljeni podaci služe kao osnova za budući rad, u susret akreditaciji Univerziteta, procesu koji će izmjeriti napredak u sprovođenju planiranih reformi u sljedeće tri godine", naglašeno je.

Zaključeno je i da nema odlaganja za uvođenje promjena i unapređenje postojećeg stanja, a svaka pasivnost i nekritička samodovoljnost, zaključeno je, bila bi nedopustivo odlaganje rješavanja problema i urušavanje kvaliteta i kredibiliteta Univerziteta Crne Gore.

"Važno je da se racionalno i transprentno radi na ostvarivanju misije Univerziteta Crne Gore, očekujući od svih u akademskoj zajednici, kao i od osnivača i drugih društvenih činilaca punu podršku", zaključuju iz Rektorata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније