Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

28. 11. 2014. 18:55   >>  20:08 6

ZAKON O SAOBRAĆAJU

Ni kap alkohola do 24. godine

Većina poslanika crnogorskog parlamenta najavila je podršku izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja, kojim su predviđene niže novčane kazne za prekršaje i upotreba zimske opreme kada je put pokriven snijegom, ledom ili poledicom. Predlogom je uvedena kategorija mladog vozača do 24 godine, za koje se uvode dodatna ograničenja brzine i nulta granica konzumiranja alkohola.

U svakoj trećoj saobraćajnoj nesreći u prošloj godini učestvovao je vozač do 24 godine i izmjenama Zakona su predviđene rigoroznije mjere prema toj kategoriji.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da je dosta pažnje izazvala upotreba zimske opreme, i da su izvršene promjene u odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje koje je ukazivalo na obavezu za sva motorna vozila od 15. novembra do 30. marta moraju imati zimsku opremu.

„Odlučili da propišemo šta su zimski uslovi na putu i definišemo da je zimska oprema potrebna kad imamo takve uslove kad je put pokriven snijegom, ledom ili poledicom“, rekao je on.

Izmjenama je predviđeno da će se svi prekršajni postupci zbog konzumiranja alkohola, droge ili drugih psihoaktivnih supstanci voditi po hitnom postupku.

Kako je predviđeno, mladi vozač pod dejstvom opojnih droga, psihoaktivnih supstanci ili alkohola u koncentraciji od dva promila ili većoj koncentraciji neće moći da upravljaju vozilom i biće kažnjeni zatvorom od 50-60 dana. Za ovaj prekršaj više se ne može izreći novčana kazna u prekršajnom postupku.

Definisana je i norma koja će riješiti zahtjeve osoba sa invaliditetom – osobe sa 80 odsto ili više tjelesnog invaliditeta, kojima je utvrđena nesposobnost donjih ekstremiteta za 60 ili više odsto, mogu obilježiti vozilo znakom pristupačnosti, a opština će biti dužna da obezbijedi mjesto za besplatno parkiranje vozila sa tim znakom.

Nova vozila do tri godine starosti više neće biti u obavezi da vrše tehnički pregled, tri godine od prve registracije, ukoliko nijesu učestvovala u saobraćajnoj nezgodi.

Predviđeno je da pravna i fizička lica, osim što zahtjev za registraciju vozila podnose preko stanica za tehnički pregled, na istom mjestu mogu preuzeti saobraćajnu dozvolu, registarsku naljepnicu i tablice.

Izmjenama Zakona predviđena je i mogućnost da vozač, dok čeka izdavanje saobraćajne dozvole, može upravljati vozilom sa potvrdom o podnesenom zahtjevu za registraciju vozila do 30 dana od izdavanja.

Poslanica Demokratske partije socijalista Zorica Kovačević kazala je da će poslanici te stranke glasati za predložene izmjene.

Ona je značajnim ocijenila uvođenje kategorije mladog vozača do 24 godine, navodeći da je u svim dokumentima Evropske unije, koji se bave bezbjednošću u saobraćaju, dopuštena dodatna zaštita te kategorije.

Prema riječima Kovačević, u 30 odsto nesreća koje su se dogodile u prošloj godini, učesnici su vozači do 24 godine života.

Ona je posebno pohvalila član koji se odnosi na upotrebu zimske opreme, jer je stručna i laička javnost ukazala da postojeće rješenje nije dobro.

Slaven Radunović iz Demokratskog fronta kazao je da je zadovoljan promjenama i da će ih podržati, a pretpostavlja i, kako je rekao, ostali poslanici Fronta.

On je ukazao da su kazne prilagođene platežnim mogućnostima, dodajući da je značajna promjena vezana za upotrebu zimske opreme.

Radunović je naveo da ostaje nepoznanica kako riješiti problem ako, kako je rekao, neko krene na primjer do Kolašina, po suvom putu, a tokom putovanja padne snijeg, i da li će biti kažnjen zbog neupotrebe zimske opreme.

Snežana Jonica iz Socijalističke narodne partije rekla je da je urađeno više kvalitetnih izmjena, ali da ima rješenja za koja je očekivala da će biti obuhvaćena predloženim izmjenama.

Izmjenama je uvedena kategorija mladog vozača do 24 godine, za koje se uvode dodatna ograničenja brzine i nulta granica konzumiranja alkohola, a Jonica smatra da je nulta tolerancija za mlade vozače odlično rješenje, koje je potrebno primijeniti na sve vozače.

Borislav Banović iz Socijaldemokratske partije kazao je da će podržati izmjene i da je dobro što su uočeni problemi u važećem zakonu.

On je rekao da su visoke kazne jedan od faktora koji su doprinijeli smanjenju nezgoda i da podržava primjereniji iznos kazni, ali da je pitanje da li to treba da važi za drastična kršenja bezbjednosti u saobraćaju.

Goran Tuponja iz Pozitivne Crne Gore kazao je da namjeru Vlade za unapređenje bezbjednosti treba vrednovati i podržati.

Poslanik Andrija Popović kazao je da će klub poslanika albanskih partija, Hrvatske građanske inicijative i Liberalne partije podržati predložene izmjene.

Almer Kalač iz Bošnjačke stranke ocijenio je da je zakon usvojen prošle godine trebalo izmijeniti i da se može reći da se došlo do boljeg zakonskog rješenja.

Prilog Tatjane Perović, TVCG:

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније