Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 11. 2014. 20:50 >> 20:47

KANAĐANIN INDIJANSKIH KORJENA

Režiser Nil Dajmond gostovao u Nikšiću

NVO “Alfa centar“ iz Nikšića, u saradnji sa studentima i profesorima Filozofskog fakulteta, Američkim uglom i JU “Zahumlje”, organizovala je dan posvećen obilježavanju kulture američkih starosjedilaca, kako bi se zainteresovani što bolje upoznali sa njihovom tradicijom i običajima.

"Mjesec novembar je označen kao mjesec posvečen ovom narodu, koji i danas živi na prostorima Sjeverne Amerike", saopšteno je iz Alfa centra.

U sali “Zahumlja” je prikazan film “Reel Injun” (“Kalemljeni domorodac”) kanadskog autora Nila Dajmonda, porijeklom iz plemena Kri.

"Od same ideje pa do prve projekcije filma prošlo je sedam godina. U početku film je bio zamišljen kao dokumentarac koji bi govorio o glumcima (neindijancima) koji su se proslavili glumeći likove indijanskih poglavica: Vinetua, Ludog Konja, Bika koji sjedi, Džeronima i ostalih. To su bili Elvis Prisli, Bert Rejnolds, Gojko Mitić i ostali", pojasnio je Dajmond.

Kazao je da je došao na ideju došao da temu filma proširi i opiše na koji način se filmska indistrija odnosila prema Indijancima, od početaka nijemog filma pa do današnjih dana, zajljučno sa filmovima “Ples s vukovima i “Usamaljeni rendžer”.

"'Reel Injun' je moje osmo filmsko ostvarenje kojim sam uspio da demistifikujem različite stereotipe i predrasude koje postoje prema našoj civilizaciji", rekao je kanadski reditelj tokom diskusije sa prisutnima.

Prisutni su mogli da uživaju u izložbi eksponata i knjiga o indijanskoj kulturi.

"Posebno sam zahvalan ALFA Centru na mogućnosti da u Nikšiću prikažem svoj film i da lično razgovaram sa građanima o kulturi i običajima naroda koji živi daleko od Balkana. Iznenađen sam njihovim poznavanjem materije, kao što su i oni bili izneneđenji činjenicom da su se četiri filma o Indijancima snimila upravo u okolini Nikšića, u rejonu Slanog jezera", dodao je Dajmond, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније