Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 12. 2014. 10:42   >>  12:00

DAN OSI

Zakoni dobri, čekaju primjenu

Svjetski je dan osoba sa invaliditetom. U svijetu danas živi oko šest stotina miliona osoba s invaliditetom, a u Crnoj Gori oko 60 hiljada.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) u saradnju sa drugim državnim institucijama i nevladinim organizacijama radi na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori, kroz građenje partnerskog odnosa u cilju njihove pune uključenosti, kako u kreiranje politika, tako i u praćenju njihove implementacije.

"Zajednički ćemo nastaviti sa realizacijom projekata, programa, aktivnosti, ali i promocijom prava osoba sa invaliditetom (OSI), kako bi bile integrisane u sve oblasti političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života društva", saopšteno je iz Ministarstva.

Kažu da je neophodno otkolini sve prepreke sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom kako bi se postigao napredak i razvoj za sve.

"Tretiranjem prava osoba sa invaliditetom sa aspekta ljudskih prava, ali i povećanje nivoa svijest opšte javnosti, i samih osoba sa invaliditetom o sebi i svojim pravima unaprijediće se njihov položaj", navodi se u saopštenju.

MRSS, će, kako kažu i dalje raditi na otklanjanju fizički prerpeka, većoj zaposlenosti osoba sa invaliditetom, otvaranju Dnevnih centara za djecu za smejtanjama u razvoja, ali i drugih servisa i usluga koje će unaprijediti njihov položaj i status.

Pavićević: Državni organi amnestirani od primjene zakona

Član Glavnog odbora Pozitivne Crne Gore Zagorka Pavićević je izjavila da su obrazovanje i zapošljavanje, najvažniji preduslovi za jednak položaj u društvu osoba sa invaliditetom, dok teškoće najviše osjećaju nastavnici i sama djeca.

"Inkluzivno obrazovanje je postalo strategija, ali su i dalje uslovi u školama ostali neprilagođeni, a pomagala nedostupna. Pa i pored dobrih zakonskih rješenja najveće teškoće u ovom procesu snose nastavnici. Od 2008 godine Crna Gora je donijela Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u cilju poboljšavanja rješenja, koji je i pretrpio više izmjena", kazala je Pavićević.

Ona kaže da postoji zakon, donešeni su podzakonski akti, ali se osobe sa invaliditetom i dalje ne zapošljavaju, a ako se i zapošljavaju onda rade na mjestima koja ne odgovaraju njihovoj stručnoj spremi.

"Nadležni, uglavnom, prebacuju teret obaveza na pravna lica za koje je ustanovljena obaveza da ukoliko ne postupaju po kvotnom sistemu i ne zaposle određeni broj osoba sa invaliditetom, u obavezi su da uplaćuju novčene iznose u Fond za profesionalnu rehabilitaciju", navela je Pavićević.

Ističe da je poražavajuće to da državni organi kao poslodavci, ne zapošljavaju osobe sa invaliditetomi i ne uplaćuju utvrđeni novčani iznos Fondu.

"Stiče se utisak da su državni organi amnestirani od primjene zakona pa je kao i obično njihovo zalaganje za zapošljavanje osoba sa invaliditetom samo deklarativno", zaključila je Pavićević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније