Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 12. 2014. 15:07 >> 15:03
2

PROFESORI EKONOMSKOG

"Bjelica narušio ugled UCG"

Ugled Univerziteta Crne Gore je ozbiljno narušen izborom Duška Bjelice za predsjednika Upravnog odbora, poručili su nastavnici i saradnici Ekonomskog fakulteta.

Oni su reagovali su na izjavu Duška Bjelice, koji je saopštio da su "kolege sa Ekonomskog fakulteta dosta slabo referentne u naučnom smislu nemaju svi zajedno više od nekoliko radova u ozbiljnim naučnim časopisima, sa referentne SSCI liste". 

"Današnja izjava predsjednika Upravnog odbora, Duška Bjelice, najbolje pokazuje dubinu krize u kojoj se Univerzitet Crne Gore nalazi, kada je njega zapalo da bude na čelu ne bilo koje, već temeljne institucije u Crnoj Gori, našeg - državnog Univerziteta. Ugled Univerziteta Crne Gore je ozbiljno narušen izborom Duška Bjelice za predsjednika Upravnog odbora. Da stvar bude još gora, takav predsjednik je upravo svojom politikom u prethodne dvije godine do te mjere urušio i srozao ugled institucije čijim Upravnim odborom, na žalost, i dalje predsjedava, da se danas UCG nalazi na samoj ivici ambisa", navodi se u reagovanju nastavnika i saradnika Ekonomskog fakulteta.

Navode da je Ekonomski fakultet javno reagovao, i zatražio hitnu smjenu Duška Bjelice, da bi ga, kako navodi spriječio da u potpunosti uruši Univerzitet.

"Duško Bjelica je svojim "naglabanjem" o politici visokog obrazovanja, kojoj očigledno ni izbliza nije dorastao, uvrijedio jednog od osnivača Univerziteta Crne Gore - Ekonomski fakultet, sve studente, profesore i saradnike, kao i njegovih više od 7.000 diplomiranih ekonomista, preko 500 magistara ekonomskih nauka i više od 50 doktora ekonomskih nauka. Samim tim je uvrijedio i Univerzitet, a što je najgore i državu Crnu Goru, budući da je naš fakultet od samog osnivanja davao, ali i danas daje, nemjerljiv doprinos njenom ukupnom ekonomskom i društvenom razvoju. Što češće pojavljivanje Duška Bjelice u medijima, najbolji je način da crnogorska javnost shvati o kakvoj se „naučnoj gromadi“ radi, i zašto je njegova hitna smjena neophodan uslov za dalji razvoj UCG-a", navodi se u saopštenju.

Nastavnici i saradnici Ekonomskog fakulteta pozivaju Bjelicu na javni čas, koji će kako kažu "sa zadovoljstvom organizovati" u amfiteatru Ekonomskog fakulteta ili na fudbalskom terenu, gdje se, kako kažu "Bjelica sigurno prijatnije osjeća".

"Reference profesora najprestižnijeg fakulteta u Crnoj Gori nećemo pravdati čovjeku, sa čijim intelektualnim i profesionalnim referencama je upoznata naša javnost, a najbolje oni koji su imali priliku da sa njim dijele školske dane, kao i da slušaju njegove besjede ili pročitaju ono što on, na žalost, naziva naučnim studijama. Ako, pak, crnogorska javnost od nas zatraži da pokažemo svoje reference, rado ćemo to učiniti, ali zauzvrat od Duška Bjelice tražimo samo jedno: da javno pokaže svjedočanstva iz osnovne i srednje škole i da upozna javnost na koji način je došao do fakultetske diplome, te da pokaže revizorske izvještaje fakulteta kojim je rukovodio, jer smo sigurni da bi to u potpunosti zaokružilo sliku o njegovom „naučnom“ i menadžerskom profilu. Na kraju, o referencama i kvalitetu našeg rada, najbolje govori naučna produkcija i kvalitet diplome Ekonomskog fakulteta, koja se bez ikakvih problema nostrifikuje svuda u svijetu, od SAD-a do Australije", zaključuje se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније