Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 12. 2014. 16:47 >> 16:59

STUDENTI TRAŽE

Predstavnici Vlade da dođu u Nikšić

Studentsko vijeće nikšićkog Filozofskog fakulteta pozvalo je predstavnike Vlade i Ministarstva prosvjete da dođu i uvjere se u kakvim uslovima studiraju, i najavilo da će u utorak u podne održati javni čas na kome će iskazati nezadovoljstvo.

Predsjednik Studentskog vijeća, Strahinja Vasiljević, kazao je da su se odlučili za nastavak borbe za poboljšanje uslova studiranja i autonomiju fakulteta, s obzirom na to da nijesu zadovoljni odgovorima uprave Univerziteta i rektorke Radmile Vojvodić.

„Zbog toga ćemo organizovati javni čas na kome ćemo studentima saopštiti odgovore uprave Univerziteta i iskazati nezadovoljstvo“, rekao je Vasiljević novinarima nakon sjednice Vijeća.

Predstavnik studenata Nikola Vujačić istakao je da će, kao njihov krajnji potez, uslijediti i protesti ukoliko Vlada i Ministarstvo, za koje je „rektorka kazala da su nadležni za rješavanje većine problema na Fakultetu“, ne izađu u susret zahtjevima kojima traže autonomiju fakulteta i poboljšanje uslova studiranja.

„Rektorka nam je saopštila da je za poboljšanje uslova na Fakultetu nadležan i naš dekan Goran Barović, kojem iskazujemo zahvalnost zbog njegove korektnosti prema studentima. Smatramo da to nije njegova odgovornost, već onih koji su uzeli autonomiju Fakultetu“, kazao je Vujačić.

On je saopštio da je stanje na Fakultetu odslikava i podatak da je na računu te ustanove već nekoliko mjeseci pet hiljada eura, što je, po ocjeni studenata, izuzeno mali iznos.

Govoreći o zahtjevu da se smanji školarina od hiljadu eura za upis godine na Studjiskom programu psihologije, istakao je da su oko tog problema „mnoge kalkulacije“.

Vujačić je podsjetio da je prva cijena uplate za godinu bila hiljadu eura, pa je umanjena, da bi izborom Vojvodić za rektora ta cijena upisa vraćena na prvobitni iznos.

Kada je riječ o zahtjevu koji se odnosi na poboljšanje uslova studiranja u Beranama, za koje je ocijenjeno da su katastrofalni, Vujačić je kazao da su nadležni od 2012. godine studentima „obećavali brda i doline, od čega nije ništa ispunjeno.“

„Kažu da im treba vrijeme, iako su dvije – tri godine, kako smatramo, bile sasvim dovoljne da se to riješi. Tražimo od odgovornih da obećano odmah realizuju, jer ukinute su im specijalističke studije, ukinut upis ove godine, tako da imaju samo još dvije generacije koje treba da okončaju studiranje na tom fakultetu kako i treba“, rekao je Vujačić.

Prema njegovim riječima, studenti neće dopustiti ni da „državni Univerzitet finansira privatni“.

Govoreći o zahtjevu koji se odnosi na specijalističke studije, Vujačić je saopštio da im je rektorka za to pitanje “iznašla kao kompromis“.

„Tražili smo da se dozvoli prenos 15 kredita ili se uvede apsolventski rok. Dobili smo samo potvrdu da će postojati avgustovski rok za tri ispita. U tom slučaju, tražili bi da na roku ne bude ograničenja, odnosno da možemo da polažemo preostale ispite“, precizirao je Vujačić.

Predstavnik studenata Aleksandar Knežević kazao je da se više neće obraćati Studentskom parlamentu, jer im nijesu pružili nikakvu podršku, iako je na sastanku u Rektoratu kazano da „sve mora ići preko njih“.

Knežević je kazao da predsjednik Studentskog parlamenta Miloš Pavićević nije došao ni na jednu sjednicu Studentskog vijeća na koju su ga pozvali, što je još jedan dokaz kolika je njihova podrška.

On je pozvao sve studente Univerziteta Crne Gore da ih podrže, kako bi se zajedno izborili za svoja prava, s obzirom na to da je izostala podrška njihovih predstavnika iz Studenstkog parlamenta.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније