Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 12. 2014. 20:16 >> 22:30
17

REKTORKA OCIJENILA

Opasan trend na Univerzitetu

Nerazumijevanje između Univerziteta Crne Gore i univerzitetskih jedinica samo je razotkrivanje problema u postojećem modelu visokog obrazovanja koji je, prethodnih godina, pokazao znake ozbiljne bolesti o kojoj se ćutalo.

To je ocijenila rektorka Univerzitete Crne Gore Radmila Vojvodić, u emisiji ''U Centar'' Televizije Crne Gore. Smjena dekana Ekonomskog fakulteta Milivoja Radovića, smatra rektorka, samo je pokazala da je problem mnogo dublji.

''Tu se radi o nepoštovanju zakonskih propisa, statuta, pravila i mjerila studiranja. Riječ je o jednom opasnom trendu koji postoji u Univerzitetu već nekoliko godina i sa kojim sam ja u jednom trenutku suočila akademsku javnost'', kazala je Vojvodić.

Rektorka je, na pitanje da prokomentariše tvrdnje da se u cijelom slučaju na račun državnog favorizuje privatni Univerzitet Donja Gorica, kazala da se radi o paušalnim ocjenama i konstrukcijama.

''Svakome na ovom evropskom prostoru obrazovanja je jasno da živimo na jednom pluralnom tržištu obrazovanja i da je konkurencija nešto što je nužno, nešto bez čega ne postoji napredak i uopšte osjećanje mjerljivosti rezultata. Ne možemo živjeti u zatvorenom prostoru, nekakvih mehanizama posebne zaštite. Naravno, država treba da prepozna svoje strateške interese i zaštiti te interese'', kazala je Vojvodić. 

Ona je ponovila da se Univerzitet nalazi u ozbiljnoj finansijskoj krizi.

"Vi mene pitate da li Univerzitet uzima novac Ekonomskog fakulteta i tako ugrožava nastavu na tom fakultetu? 2012. godine je drastično smanjen budžet i to gotovo četiri miliona i od tada postoji preporuka Vlade da se u preraspodjeli pokuša nadomjestiti sve što su problemi finansiranja. Ne smijemo biti licemjeri i kvalitet obrazovanja se ne dovodi u pitanje, jer je odgovor na to pitanje - kvalitet je ugrožen zbog ogromnog broja studenata koji počivaju na nastavi jednog nastavnika", kazala je Vojvodić.

Rektorka je ocijenila da je smjena dekana Radovića postala neupitna i da više nema potrebe da se razgovara na tu temu.

Kompletnu emisiju možete pogledati OVDJE.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније