Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 12. 2014. 15:03 >> 15:00
1

POČELA MANIFESTACIJA

Vino i maslina kao hrana i lijek

U podgoričkom Bazar centru danas je počela manifestacija Dani vina i maslonovog ulja. Manifestaciju je otvorila načelnica Direkcije za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Marija Krstić.

 

 

Ona je istakla kako se nada da će klaster doživjeti uspjeh i tako podstaći ostale poljoprivredne proizvođače na udruživanje.

„Nije slučajno da je klaster vina i maslinovog ulja prvi formiran u poljoprivredi. Vino i maslina su od davnina poznati kao hrana i lijek i pitanje je da li je čovjek kultivisao maslinu i vinovu lozu, ili su oni čovjeka. Bilo kako bilo, oni su stoljećima zajedno na našim prostorima, a proizvođači imaju zadatak da u skladu sa tržišnim trendovima valorizuju vrijednosti ovih kultura u budućnosti, na pravi način“, rekla je Krstić.

Formiranje klastera, prema njenim riječima, preduslov je za pozicioniranje proizvođača na tržištu.

„Ta razvojna faza bi se mogla podijeliti na dvije etape. Prva je povećanje obima proizvodnje, poštovanje standarda kvaliteta i pakovanja, a druga je zajednički nastup na tržištu, radi smanjenja troškova i postizanja boljeg plasmana“, kazala je Krstić.

Maslinar Filip Jovović iz Starog Bara kazao je da se od ranog djetinjstva bavi maslinarstvom, te da trenutno ima 100 stabala.

"Proizvodimo konzumne masline, ali i maslinovo ulje, ali na tome nijesam ostao. Potrudio sam se da iskoristim maslinu i za neke druge proizvode. Drvo masline koje ostane nakon orezivanja ne palim, nego pravim suvenire. Proizvodim i likere, jedinstvene recepture. Pokušavam da napravim sve što se može napraviti od masline i maslinovog ulja, i to na ekološki način, jer sam svjestan koliko su traženi prirodni i kvalitetni proizvodi“, kaže Jovović.

Koliko je inovativnost važna za unapređenje proizvodnje na porodičnom poljoprivrednom domaćinstvu i razvoj biznisa svjesna je i Eleonora Redžepagić iz Ulcinja, koja je maslinovo ulje iskoristila i za proizvodnju specifičnog proizvoda, sapuna.

„Ovakvi sajmovi za nas male proizvođače znače puno, jer smo u direktnom kontaktu sa kupcima, upoznajemo ih u jednoj opuštenoj atmosferi sa kvalitetom naših proizvoda, edukujemo i tako dobijamo stalne mušterije. Za nas proizvođače je važno da smo maštiviti kada je u pitanju asortiman proizvoda. Od grožđa i maslinovog ulja ne proizvodi se samo vino i maslinovo ulje, već kako se ko dosjeti da iskoristi tu sirovinu i napravi veću paletu proizvoda za koje potrošači mogu biti zainteresovani. Moji sapuni su interesantni kupcima, sve više ljudi zna za njih, zahvaljujući i ovakvim manifestacijama“, kaže Redžepagić.

Udruživanje i promocija, prema riječima mladog vlasnika Vinarije Vukićević, Filipa Vukićevića, znači mnogo u probijanju manjih proizvođača na tržište.

„Ovo je najbolji način da se veći broj potrošača može upoznati sa našim proizvodima, koji se uglavnom ne nalaze u marketima, ali su izuzetno kvalitetni. Nadamo se svi da ćemo udruženi postati konkuretniji. Većina nas prodaje proizvode, praktično na kućnom pragu, a vjerujemo da bi svi zajedno trebalo da se potrudimo da otvorimo neka nova i veća tržišta, u budućnosti i izvozna“, poručuje Vukićević.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније