Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 12. 2014. 08:59 >> 08:56
1

BACKOVIĆ OCIJENIO

Kriza izazov visokog školstva

U Crnoj Gori, u ovoj fazi razvoja visokog školstva, najvažniji izazovi su finansijska kriza i nerazvijen sistem obezbjeđenja i mjerenja kvaliteta, koji bi trebalo da egzaktno pokaže koje studije su kvalitetne, ocijenio je univerzitettski profesor i bivši ministar prosvjete, Slobodan Backović.



On je kazao da se kao posljedica tih nedostataka javlja naglo povećanje broja nezaposlenih visokoškolaca. Backović, koji je 2003. godine potpisivanjem Bolonjske deklaracije formalizovao pristupanje Crne Gore procesu koji vodi do jedinstvenog evropskog akademskog prostora, smatra da je legislativa prilagođena zahtjevima dokumenta iz Bolonje, ali da su i dalje aktuelne slabe tačke visokog obrazovanja finansiranje i sistem za obezbjeđenje kvaliteta, uočene još 2007.godine.

“Prosto rečeno, pouzdana (pr) ocjena kvaliteta je potreban uslov za finansiranje i donošenje drugih odluka, koje se baziraju na informacijama o kvalitetu. Da bi se uspostavio taj sistem neophodno je usvojiti standard, što je urađeno, zatim indikatore za standarde (nijesu usvojeni za infrastrukturu), kao i instituciju koja je odgovorna da kontinuirano prati i provjerava kvalitet na osnovu standarda i indikatora, a koje takođe nema“, objasnio je on Pobjedi.

Backović je naglasio da i državni univerzitet i privatni univerziteti dijele istu sudbinu, i imaju zajednički problem u finansijskoj krizi.

„Istovremeno, to je signal da je uslov, ili jedan od glavnih uslova, za izlazak iz krize promjena načina finansiranja visokog obrazovanja. A da bi to bilo moguće, prvo se mora ozakoniti sistem koji će obezbjeđivati i pouzdano mjeriti kvalitet studija, odnosno mora se utvrditi šta se mjeri, ko mjeri i kako mjeri“, naveo je Backović.

On tvrdi da se na Univerzitetu Crne Gore trude da upišu što više studenata sa takozvanim damping školarinama, koje su najmanje pet puta manje od realne, a da bi obezbijedili sredstva da prežive.

Prema riječima Backovića, privatni studijski programi rade to isto sa školarinama koje su manje za 1,5 puta od realnih i rade na granici održivosti.

"Veoma visoku stopu upisanih studenata ne prati i povećanje broja nastavnika i saradnika, tako da uz ograničene prostorne mogućnosti to dovodi do pada kvaliteta studija, uz nepoštovanje Uredbe o normativima i standardima za finansiranje javnih ustanova visokog obrazovanja i finansiranje studenata na ustanovama visokog obrazovanja", ukazao je Backović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније