Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 12. 2014. 19:14   >>  19:15 5

ULJAREVIĆ SMATRA

Ksenofobični smo prema LGBT osobama

U Crnoj Gori postoji naglašena ksenofobija prema LGBT populaciji, mizoginija prema ženama u društveno političkom životu, nerazumijevanje problema osoba sa invaliditetom, ocijenila je izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević.

CGO je danas u Podgorici organizovao završnu konferenciju regionalnog projekta Umrežavanje civilnog društva u vezi sa ugroženim ljudskim pravima u Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu, pod nazivom “Postizanje ravnopravnosti u društvima zapadnog Balkana - tragovi KORAK-a”.

Cilj konferencije je, kako je saopšteno, da pruži osvrt na trenutnu situaciju u oblasti sprovođenja antidiskriminacionih politika, borbe protiv homofobije i osnaživanja žena u javnom i političkom životu u Crnoj Gori kroz prizmu rezultata projekata koje su organizacije civilnog društva sprovele u okviru dodijeljenih podgrantova kroz regionalni projekat.

„Ali i napore i rezultate institucija u identifikovanju izazova i mogućnosti unapijeđenja buduće saradnje u suzbijanju diskriminacije i postizanja ravnopravnosti“, kaže se u saopštenje.

Uljarević je kazalada se u oblastima borbe protiv diskriminacije, zastupanja LGBT prava i promovisanja rodne ravnopravnosti razvio širok front onih koji su osnaženi i spremni da se nose sa problemima ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, ma kako to izazovno bilo i ma koje posljedice nosilo.

Prema njenim riječima, otvorena su brojna pitanja koja su na kraju prepoznata i od najrelevantnijih institucija kao oblasti u kojima treba posebno zastupati ljudska prava i slobode.

„Ipak, treba naglasiti da u Crnoj Gori postoji naglašena ksenofobija prema LGBT populaciji, mizoginija prema ženama u društveno političkom životu, nerazumijevanje problema lica sa invalidetom”, kazala je Uljarević

Direktor YUCOM-a iz Srbije, Milan Antonijević, istakao je da su u cjelokupnom regionu najprepoznatljivije dvije teme koje se bore sa diskriminacijom, a to su problemi LGBT osoba i rodna ravnopravnost, i ukazao na potrebu regionalnog pristupa ovim pitanjima.

Savjetnica za vladavinu prava iz Delegacije Evropske unije u Podgorici, Barbara Rotovnik, podsjetila je na ključne ocjene iz Izvještaja Evropske komisije o napretku za Crnu Goru, sa posebnim akcentom na prava LGBT osoba, osoba sa invaliditetom i marginalizovanih grupa.

Ona je naglasila da su pojedini predstavnici civilnog društva napadani na ličnoj osnovi od pojedinih lokalnih medija, a da civilni sektor ima ključnu ulogu u ovoj oblasti, koja je različita od uloge političkih partija, ali nerazdvojiva od političkog i društveno – ekonomskog procesa.

KORAK je koalicija nevladinih organizacija iz Srbije, Crne Gore i Kosova, organizovana sa ciljem borbe protiv diskriminacije na regionalnom nivou.

Članice KORAK-a su Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, CHRIS Mreža, Gej Strejt Alijansa iz Srbije, zatim Centar za građansko obrazovanje (CGO) i LGBT Forum progres iz Crne Gore, i Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava iz Kosova.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније