Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 12. 2014. 14:52 >> 14:48

SINDIKAT MEDIJA

Seminar pohađali novinari i studenti

Sindikat medija Crne Gore, u saradnji sa Institutom za medije, organizovao je krajem novembra i u prvoj polovini decembra tri jednodnevna seminara o osnovama sindikalizma i načinima ostvarivanja prava iz radnog odnosa.

 

Seminari, u kojima je učestvovalo više od 50 medijskih radnika i studenata, pretežno sa Fakulteta političkih nauka iz Podgorice, realizovani su u okviru projekta „Learn your rights to defend media freedom“ uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

„Edukacija članova SMCG, zaposlenih u medijima koje će, nadamo se, to tek postati, ali i studenata kao naših budućih kolega, od izuzetnog  je značaja, jer da bi smo mogli da štitimo svoja prava moramo da ih poznajemo. Iako su zaposleni u medijima, prema pravilu, najinformisaniji dio stanovništva, kada su u pitanju njihova prava na radnom mjestu, nažalost, ne mogu se pohvaliti njihovim poznavanjem. Obaveza SMCG je da to stanje promjeni i cilj treninga je bio upravo to - da im se na prijemčiv način predstave osnove sindikalizma i prava iz radnog odnosa. Na taj način doprinijećemo boljim uslovima rada, ako budu radili u povoljnijim uslovima zaposleni će biti zadovoljniji i njihov doprinos na poslu biće veći. I studenti su nam veom bitni, jer ako oni, kada dođe vrijeme da uđu u redakciju, budu znali kakvi uslovi rada ih čekaju i koja su njihova prava, to će biti naš veliki uspjeh i doprinos kvalitetnom novinarstvu“, ocijenila je predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović .

Osim Camović, učesnicima seminara o osnovama modernog sindikalizma govorili su generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković i pravna savjetnica u toj sindikalnoj centrali Ivana Mihajilović, dok je glavna inspektorka za rad Angelina Međedović govorila o ulozi inspekcije, inspekcijskom nadzoru, primjerima kršenja prava iz radnog odnosa i procedurama koje zakoni predviđaju.

Osim organizacije seminara, projekat predviđa i niz drugih aktivnosti koje bi trebalo da dovedu do povećanja vidljivosti Sindikata medija u javnosti. One uključuju promotivne aktivnosti u medijima, proizvodnju i distribuciju promotivnih lifleta, obilazak crnogorskih medija i razgovor sa zaposlenmima, kao i proizvodnju džinglova za radio i TV stanice koji se već emituju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније