Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

19. 12. 2014. 13:15   >>  13:21

PREDSTAVLJEN VODIČ

Majčino mlijeko - sve što bebi treba

Predstavnici Udruženja Roditelji i Ministarstva zdravlja predstavili su danas nacionalni Vodič za dojenje, namijenjen zdravstvenim radnicima kao i brošuru za roditelje, s ciljem da se u Crnoj Gori poveća broj žena koje doje.

 

Vodič, koji je izradila radna grupa Ministarstva, biće distribuiran svim domovima zdravlja i porodilištima, i objavljen na sajtu Ministarstva i Udruženja.

Vodič, prvenstveno namijenjen zdravstvenim radnicima, daje adekvatne, pouzdane i opšteprihvaćene informacije u savjetovanju majki koje uspostavljaju dojenje ili se sreću sa nekim problemima u tom procesu.

Udruženje je pripremilo i brošuru, koja je skraćena verzija nacionalnog Vodiča, namijenjenu trudnicama i porodiljama, sa ciljem da majkama pruži ispravne savjete o dojenju i prevazilaženju mogućih problema, kao i da se upoznaju sa svojim pravima.

Izvršna direkotrica Udruženja Roditelji, Kristina Mihailović, kazala je da, iako većina žena u Crnoj Gori započinje sa dojenjem, samo 17 odsto njih postigne preporučeno isključivo dojenje do šestog mjeseca.

"Na osnovu podataka UNICEF-a i istraživanja koje je rađeno prošle godine, znamo da u Crnoj Gori samo 17 odsto majki isključivo doji djecu do šestog mjeseca, a prethodno istraživanje te organizacije pokazalo je da 76 odsto majki ipak započinje dojenje nakon rođenja bebe", dodala je ona.

Mihailović je ukazala da je bilo veoma važno izraditi smjernice, jer nije bilo prihvaćene jednake prakse u zdravstvenim ustanovama, na šta su ukazivale i same majke.

 Ona je pojasnila da je predstavljeni dokument baziran na australijskom nacionalnom dokumentu o ishrani novorođenčadi, ali i na domaćim praksama.

Pomoćnica ministra Mira Jovanovski Dašić, kazala je da je obaveza svih u sistemu da majkama obezbijede da u što boljim uslovima pripreme potomstvo za život.

Prema njenim riječima, Vodič će pomagati zdravstvenim radnicima u povećanju broja majki koje treba da doje.

Ona je kazala da izrada nacionalnih kliničkih smjernica treba da promoviše dojenje, koje je od neprocjenjivoh značaja za novorođenče, odojče i majke.

"Istraživanja pokazuju da svaka četvrta majka podoiji dijete u prvom satu njegovog rođenja, što je dvostruko manje od prosjeka država u razvoju. Majčino mlijeko je sve što djetetu treba u prvih šest mjeseci", navela je Jovanovski Dašić.

Osim toga, kazala je, značajan je i sam čin dojenja, koji pruža bliskost, toplinu i doprinosi fizičkom i emotivnom razvoju djeteta.

Jovanovski Dašić dodala je da će uskoro biti izrađen i vodič za carski rez.

Iz Ministarstva su pozvali Udruženje da sarađuju i u buduće jer smatraju da akcije i kampanje imaju veći odjek u javnosti kad se rade sa nevladinim organizacijama.

Generalna direktorica Generalnog direktorata za kontrolu i unapređenje kvaliteta Sanja Simović rekla je da prostora za saradnju ima i u oblasti promocije važnosti čistih ruku,što je oblast koja, kako je ocijenila, nije dovoljno prepoznata, a pokazala se kao veoma važna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније