Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 12. 2014. 14:17   >>  14:13

MPRR

Novčana podrška za 28 proizvođača mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja izvršilo je uplatu 24.851 eura podrške za 28 proizvođača sirovog mlijeka koji su ispunili uslove prvog i drugog javnog poziva za unaprjeđenje kvaliteta mlijeka.

 

Cilj podrške je da se unaprijedi kvalitet mlijeka u Crnoj Gori i proizvođači postepeno približe EU standardima u ovom sektoru.

Zajedno sa prvom isplatom, koja je realizovana u novembru, za ukupno 64 proizvođača sirovog mlijeka isplaćeno je 49.989 eura, dok je ukupna vrijednost realizovanih investicija 83.315 eura, saopšteno je iz Ministarstva.

"Na dva javna poziva odobreno je 80 zahtjeva za podršku, od čega je 64 proizvođača realizovalo investiciju, u skladu sa javnim pozivom, što je konstatovala komisija Ministarstva izlaskom na teren. Proizvođači su, da podsjetimo, nakon apliciranja na poziv nabavljali opremu za higijenu mlijeka, prilikom muže i čuvanja do isporuke otkupljivačima (laktofrizi, muzilice, sredstva za higijenu). Ispunjavanjem uslova definisanih pozivom, Ministarstvo proizvođačima daje podršku od 60 odsto investicije", navodi se u saopštenju.

Osim finansijske podrške, definisane Agrobudžetom 2014. koja se odnosi na nabavku opreme, unapređenje kvaliteta mlijeka i veće premije za mlijeko ekstra i prve klase, Ministarstvo je tokom ove godine posebnu pažnju posvetilo edukaciji.

"Organiziju se seminari i radionice za poljoprivredne proizvođače, kako bi se detaljnije upoznali sa načinom proizvodnje mlijeka visokog kvaliteta, i benefitima koje će u smislu veće konkurentnosti ostvariti na tržištu. Koliko je postupanje sa mlijekom važan faktor, pokazuje činjenica da mlijeko koje se nalazi u zdravom vimenu gotovo da nema bakterija", navodi se u saopštenju i dodaje da je iz tog razloga potrebno pravilno postupati sa mlijekom tokom muže, kao i prilikom čuvanja mlijeka do isporuke mljekarama i sirarama, počevši od osnovnog pranja ruku prije muže.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније