Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 12. 2014. 13:04   >>  15:43 1

UOČI EKOLOŠKOG PROTESTA

Pljevlja: "Opasnost-kontaminirano područje”

Ispod svih tabli sa natpisom Pljevlja, na ulascima u grad, aktivisti NVO Breznica postavili su dodatne na kojima je ispisano "Opasnost- konataminirano područje, rak i bolesti pluća- respiratori i zaštitna oprema preporučeni u ovoj oblasti ".

Na tablama su istaknuti i znaci za radijacijsko-hemijsku i biološku opasnost.

Na glavnom gradskom trgu u Pljevljima će se, u ponedjeljak, u organizaciji lokalnog civilnog sektora, u minut do 12, održati građanski protest zbog zbog enormnog zagađenja vazduha i vode.  

Prema riječima direktora NVO Breznica Milorada Mitrovića, postavljanjem upozoravajućih tabli željeli su još jednom da skrenu pažnju odgovornih u državi i na probleme sa kojima se suočava najbogatija i najzagađenija Opština i jedini preostali industrijski centar u Crnoj Gori.

"Želimo da skrenemo pažnju svima onima koji prolaze kroz grad da prolaze kroz sredinu koja se nalazi u beznađu i koja je prije dva dana u izvještaju Svjetske alijanse za zdravlje i životnuu sredinu proglašena kao najzagađeniji grad u Evropi. Ova organizacija već dugi niz godina pokreće kampanje protiv zagađivača i traži odgovore na pitanja na koje država treba da da odgovor. Pljevaljsko područje je područje sa ogromnim prirodnim I rudnim potencijalom, ali  je i pored toga najsiromašnija Opština u regionu. Pljevlja bilježe neslavne rekorde u prijevremanim smrtima, suicidima, ogromnom broju ljudi koji su oboljeli od najtežih bolesti. Oakav ekspoatatorski,  drzak i bezočan odnos države i svih drugih prema jednom gradu i narodu  je nezabilježen u novijoj istoriji", rekao je Mitrović.

On je dodao da je grad jadan u ekonomskom kulturnom i svakom drugom pitanju, te da je neshvatljivo da je grad sa ogromnim prirodnim potencijalom spao na kasabu i postao lider po zagađenju u Evropi, saopštili su iz te NVO.

Mitrović je kazao da je najgore od svega što se ne nazire kraj daljem propadanju i mukama Pljevljaka, te da se očekuje veliki odziv građana na mirni građanski protest.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније