Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 12. 2014. 15:52 >> 15:50

KOTOR

Traže vezu Dubokog dola sa morinjskim izvorima

Ukoliko se dokaže veza "Dubokog dola" sa nekim od izvora morinjskog sliva, ispuniće se prva pretpostavka za neizdavanje građevinske dozvole za deponiju planiranu na ovom lokalitetu, ocijenio je menadžer opštine Kotor Srđan Dragomanović.

Dragomanović navodi da su putanja i brzina podzemnih voda nepoznanica, zbog čega je zamolio građane da, ukoliko primjete traser karakteristične fluoroscentno zelene boje, koji je juče ispušten na prostoru Dubokog dola, u posudi ili flaši uzmu uzorak vode i pozovu jedan od brojeva telefona 069 307 379 ili 069 507 708.

Inače, uranin traseri spadaju u grupu sigurnih trasera koji, kako navode sa Geotehničkog fakulteta zagrebačkog Sveučilišta, nisu toksični i nemaju nikakav uticaj na prirodnu sredinu, niti utiču na hemijski sastav vode.

Dragomanović je pozvao posebno mještane dijela sela Gornjeg Morinja, koja su najbliža (Bunovići, Bakoči, Dragomanovići, Lučići, Karusi, Bekani, Svrčak), kao i na područje pored mnogobrojnih izvora u Donjem Morinju (Suvi potok, Rijeka, Noskovica), Lipcima, Strpu i Risnu (posebno kod Sopota) da obavijeste nadležne u slučaju da primijete promjene.

U dopisu proslijeđenom Radio Kotoru on navodi da je zahtjev za izgradnju deponije podnesen Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kao i da su izvori morinjskog sliva Odlukom Vlade Crne Gore svrstani u red izvora za javno vodosnabdijevanje. Sa ovih izvora se sada snabdijeva oko stotinjak domaćinstava opštine Kotor.

„U sklopu istraživanja mogućnosti izgradnje deponije "Duboki do" na istoimenom lokalitetu koji se nalazi u opštini Herceg Novi, blizu administrativne granice sa opštinom Kotor, dana 19.12.2014. godine u periodu od 13 i 30 do 15 i 30 časova, obavljeno je puštanje 25 Kg Uranina – trasera. Naime, ovaj opit bojom je jedini naučno priznati način ispitivanja toka podzemnih voda, a kako se u više dokumenata koji su prethodili izradi tehničke dokumentacije za planiranu deponiju, pominje mogući negativan uticaj na sliv Morinjskih izvora, Lipce i Sopot, na isnsistiranje Opštine Kotor, juče je investitor – Opština Herceg Novi, preko izabranog izvođača preduzeća Geotehnika doo Bijelo Polje, obavila nalivanje dva metra kubna vode sa 25 kg boje – Uranina u centralnu bušotinu koja je dubine 30 metara", kaže Dragomanović.

„Nadzor nad radovima izvode dr Milan Radulović i Olivera Doklestić, koji su juče zajedno sa izvođačem Geotehnika doo iz Bijelog Polja i predstavnicima Opštine Kotor, potpredsjednikom Tvrtkom Crepuljom i menadžerom Srđanom Dragomanovićem prisustvovali navedenim ispitivanjima. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније