Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 12. 2014. 13:26 >> 13:23
23

OSLOBOĐEN OPTUŽBI

Mihailo nije provalio u crkvu SPC

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo i dvojica sveštenika CPC, Jovan Tomović i Dragan Pavlović, oslobođeni su danas optužbi koje je protiv njih podnijela Mitropolija Crnogorsko-primorska (MCP), zbog toga što su, kako se navodilo u optužnici, 25.avgusta 2011. ušli u Crkvu Svetog arhangela Mihaila u Gornjim Rogamima, nakon što su obili bravu na crkvi koja je vlasništvo MCP.

 

Iz CPC je saopšteno da je sudija Osnovnog suda u Podgorici Nenad Vujanović obrazložio da je tokom ponovljenog postupka  “nije dokazano da su Mitropolit i sveštenici CPC  nasilno ušli u crkvu, niti da su pomoću električne ili neke druge brusilice  obili bravu i ušli u crkvu neovlašćeno, vršili takozvani obred , a potom zamijenili bravu i ostavili zaključana vrata, čime bi kao saizvršioci izvršili krivično djelo narušavanja nepokretnosti stana u sticaju sa krivičnim djelom  uništenja  i oštećenja tuđe  stvari,  te da je  tužba bazirana na pretpostavkama svjedoka”. 

U prvostepenom postupku, koji je na osnovu žalbe Mitropolije crnogorsko-primorske Viši sud vratio na ponovni postupak, Vujanović je oslobodio mitroplita Mihaila i sveštenike Tomovića i Pavlovića optužbi uz obrazloženje  da “se radi o specifičnom djelu”.

“Sudija je naveo da ulazak u  crkvu, za koju sveštenici CPC nijesu znali da pripada SPC nije isto što i ulazak u tuđe prostorije, jer se crkva ne smatra stambenim objektom. Radnja u tužbi nije ni precizno opisana i ne podliježe Zakoniku o krivičnom postupku. Isto tako nema ni krivičnog djela oštećenja, kako je navedeno u tužbi, u smislu da je polomljena brava na vratima”, rekli su iz CPC.

Tokom suđenja sveštenici CPC kazali su da su bili u Crkvi Svetog argangela Mihaila u Gornjim Rogamima 25.avgusta 2011, ali su odbili optužbe da su obili bravu, tvrdeći da su vrata, kada su došli tamo, bila otključana.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније