Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 01. 2015. 08:45 >> 08:40
1

PORAŽAVAJUĆI PODACI

Pije više od 50% srednjoškolaca

Istraživanje Instituta za javno zdravlje pokazalo je da više od 50 odsto srednjoškolaca pije alkohol, dok je do 16. godine sedam procenata učenika potvrdilo da je konzumiralo neku od ilegalnih droga, uključujući kokain, ekstazi i LSD.

Skoro 60 odsto djece je, pokazali su podaci, potvrdilo da su u uzrastu do 13 godina popili neko od alkoholnih pića, dok se 10 odsto prvi put napilo u ovom uzrastu.

Direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje Agima Ljaljević ocijenila je za Dan da je zavisnost prisutna u mlađoj populaciji i da se sve više spušta granica životne dobi kada mladi počinju da eksperimentišu sa psihoaktivnim supstancama.

Ljaljević kaže da uznemirava podatak da veliki procenat djece, između 18 i 25 odsto, navodi da ne znaju da li postoji rizik od upotrebe droga, prvenstveno amfetamina i ekstazija. Ona je upozorila da je istraživanje pokazalo da su djeci školskog uzrasta dostupne psihoaktivne supstance.

„Oko 23 odsto dječaka i 15 djevojčica izjavilo je da bi im bilo prilično lako da nabave kanabis ako bi to željeli, dok 10 odsto dječaka i osam odsto djevojčica na taj način smatra da može da nabavi amfetamine, a ekstazije 13 odsto dječaka“, navodi Ljaljević.

Rezultati istraživanja su pokazali da je sedam odsto učenika do 16 godine probalo ilegalne droge kanabis, amfetamine, kokain, krek, ekstazi, LSD ili druge halucinogene, heroin i GHB.

„Dječaci u odnosu na djevojčice prednjače u konzumiranju kanabisa, pošto je osam procenata ispitanih dječaka probalo tu drogu, kao i tri odsto djevojčica. Iako su djevojčice sklonije upotrebi trankvilizera ili sedativa, zloupotreba ovih ljekova u kombinaciji sa alkoholom je skoro jednako zastupljena kod oba pola“, rekla je Ljaljević.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније