Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 01. 2015. 12:40 >> 12:36

528 PRITUŽBI

Baković zabrinut zbog stanja u medijima

Novinari u Crnoj Gori su prošle godine u nastojanju da budu što eksluzivniji, i dalje kršili pretpostavku nevinosti, pravo na privatnost i zaštitu ličnih podataka, saopštio je Ombudsman Šućko Baković navodeći da je zabrinut zbog stanja u crnogorskim medijima.

On je podsjetio da je Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda često upozoravala medije da prilikom izvještavanja moraju voditi računa o najvišim profesionalnim i etičkim standardima i da odgovorno i profesionalno novinarstvo podrazumijeva poštovanje Ustava, zakona i etičkih pravila novinarske profesije.

Baković je upozorio da novinari moraju voditi računa o pravima građana i ne smiju objavljivati informacije zlonamjerne ili druge neprimjerene sadržine, kojima se povrjeđuje ugled i diskredituju ličnosti.

"Nije dovoljna zaštita privatnosti i predpostavke nevinosti objavljivanje samo inicijala, već se mora voditi računa da se objavljivanjem i drugih podataka (fotografije, opisa mjesta dogođaja, navođenjem imena rođaka i slično) može otkriti identitet osobe koja je u pitanju", rekao je Baković agenciji MINA.

On je kazao da je zabrinut zbog novih slučajeva nasilja nad novinarima i napada na imovinu medija.

"Neki slučajevi nasilja i napada na imovinu medija su procesuirani, ali nerasvijetljeni slučajevi su razlog za dalju ozbiljnu zabrinutost. Na ovakvo stanje stvari, na koje smo ukazivaali i u Godišnjim izvještajima o radu, ukazala je i Evropska komisija u svom Izvještaju o napretku Crne Gore za 2014.godinu", podsjetio je Baković.

Prema njegovim riječima, da stanje na medijskoj sceni nije zadovoljavajuće može se vidjeti i iz zadnjeg i ranijih izvještaja Medijskog savjeta za samoregualciju.

Baković je kazao da je Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda do 1. decembra prošle godine primila u rad 528 pritužbi, što je za 54 pritužbe manje u odnosu na isti period 2013. godine.

"Najviše pritužbi je podnijeto zbog povrede prava djeteta, zbog odugovlačeja sudskog postupka, povrde prava na slobodan pristup informacijma i povrede prava iz rada i po osnovu rada", naveo je on.

Baković je najavio da je jedan od glavnih zadataka institucije Zaštitnika u ovoj godini veće angažovanje na promociji ljudskih prava sa posebnim akcentom na ranjive grupe i lokalni nivo.

"Planiramo veći naglasak na zaštitu od diskriminacije i prevenciju torture", rekao je on.

Upitan da li smatra da su reforme u oblasti ljudskih prava suviše spore, i u kom dijelu je u potrebno staviti veći akcenat, Baković je kazao da na tempo kojim će se reforme odvijati utiče mnogo faktora, »objektivnih svakako, ali i subjektivnih sigurno, to se mora priznati«.

"Međutim, i pored nekih manjkavosti, to je relan tempo koji karakteriše sve temeljite reforme. Naglašavam da kvalitetne promjene zahtijevaju vrijeme i moramo imati strpljenja, kako se nebismo morali vraćati na početak, što nije poželjno", naveo je on.

Prema riječima Bakovića, to su značajna poglavlja, koja su u pristupnom procesu drugih država, najskorije Hrvatske, zahtijevala najviše vremena.

"Najbitniji je kvalitet promjena i dostizanje, odnosno implementacija prihvaćenih standarda, dok je tempo odvijanja reformi ipak manje važan faktor. Mnoge su oblasti ljudskih prava do sada prilično aktuelizovane i dosta je već odrađeno. To je prepoznato i u izvještajima naših evropskih partnera", podsjetio je on.

Baković je upozorio da posao naravno nije završen, navodeći da je pitanje hoćemo li ikad moći reći da je završen.

"Svako novo vrijeme nosi nove oblike kršenja ljudskih prava tako da i naše postupanje u tom pravcu mora pratiti promjene. S aspekta insitucije Zaštitnika u narednom periodu najvažnije je jačanje insitucija sistema i implementacija usvojenih zakona, kako bi građani što lakše ostvarivali garantovana prava i slobode", rekao je on.

Predlogom Zakona o budžetu za ovu godinu, za intituciju Zaštitnika opredijeljeno je 531.457,54 eura.

"Ovo nije iznos koji je Institucija tražila planirajući aktivnosti ali ćemo se, svakako svjesni aktuelnog trenutka krize, prilagoditi mogućem i nastojati da do maksimuma i na pravi način iskoristimo sve što nam je na rapolaganju. Planirano je zapošljavanje novih kadrova, koji će pomoći u relizaciji planiranih aktivnosti", rekao je Baković.

On je kazao da je u saradnji sa Savjetom Evrope i finansijsku podršku EU, počela realizacija velikog projekta na jačanju kapaciteta Institucije, u oblasti zaštite od diskriminacije i prevencije torture.

"Predviđeno je zapošljavanje novih kadrova, a upravo su imenovani dva zamjenika Zaštitnika", ukazao je Baković.

On je najavio da će Institucija nastaviti aktivnosti na projektima u oblasti prava djeteta, a sprovodće se i aktivnosti u okviru nove mreze "Zlatnih savjetnika" Zaštitnika.

"Sprovešćemo planirani monitoring mjesta, organa i ustanova u kojima se nalaze lica lišena slobode ili lica kojima je ograničeno kretanje i provjeriti poštovanje njihovih ljudskih prava, uslove smještaja i dr., kao i postupanje po našim dosadašnjim preporukama. Pratit ćemo odvijanje sudskih postupaka pokrenutih shodno Zakonu o zabrani diskriminacije i, po potrebi, ćemo se uključivati u postupak", rekao je on.

Prema riječima Bakovića, Institucija će pratiti realizaciju prilagođavanja objekata u javnoj upotrebi, a naročito 13 koji su označeni kao prioritetni u pogledu njihove pristupačnosti za osobe koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica ili koje se otežano kreću.

"U cilju zaštite od apatridije, naša pažnja će biti usmjerena na regulisanje statusa raseljenih i interno raseljenih lica. Ali, ovim se ne iscrpljuje lista naših aktivnosti planiranih za ovu godinu", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније