Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 01. 2015. 19:56 >> 20:30

ISPUNITI USLOVE EU

Ivanović: Bezbjednost hrane bez kompromisa

U Ministarstvu poljoprivrede u narednom periodu očekuju otvaranje tri pregovaračka poglavlja. Prioritet je, ipak, jedno od najtežih, poglavlje 12, koje se odnosi na bezbjednost hrane.

Cilj Ministarstva je da proizvođačima ostavi više vremena da ispune ni malo lake uslove Evropske unije, ali uvjeravaju da se uz malo truda može postići mnogo.

Poglavlje o bezbjednosti hrane jedno je od najzahtjevnijih na putu ka EU. Kompromisa nema, mora se proizvoditi zdrava i kvalitetna hrana.

"Moje je mišljenje da postoji velika zabluda ovdje u Crnoj Gori da je sve samo u novcu. Nije. Navešću primjer mlijeka, da se poveća stepen higijene u proizvodnji mlijeka, nije potreban novac, potrebna je svijest, makar da se operu ruke. Ali to pranje ruku itekako pomaže poboljšanju kvaliteta mlijeka koje neće više biti druge kategorije nego prve", kazao je u razgpvoru za TVCG, ministar Petar Ivanović.

U resornom Ministarstvu standardima EU prilagodili su čak 12 zakona, ali je dosta posla i pred proizvođačima. Iako su zahtjevi iz Brisela prilično strogi, nema, kaže ministar, prostora za strah. Oni će, uvjerava Ivanović, imati dovoljno vremena da ispune traženo, a dobra vijest je što aršini neće biti isti za sve.

"Nije isti standard za velike i male proizvođače. Veliki imaju pristup velikom tržištu, pa su zato tu standardi rigorzoniji. To je agroindustrija. Ali mali poljoprivredni proizvođači, kakvih ima jako puno, treba da se ponašaju na isti način kao kad bi bili kupci", ističe Ivanović.

A to znači da moraju vjerovati da je ono što proizvode, ali i kupuju, provjereno. Da bi tako bilo, neophodno je, za početak, dobra volja.

"Kad su došli stručnjaci iz Svjetske organzacije za pojoprivredu i hranu i pokušali crnogorskim proizvođačima da objasne praktične metode koje se odnose na mužu krava, naišli su na otpor. Ali rezultati takvog naćina muže i efekti koji su postignuti su demantovali same proiizvođače. Nama je potrebno mnogo više primijenjenog znanja", porusčio je ministar.

I zato u Ministarstvu čine sve da raznim aktivnostima osnaže svijest o bezbjednosti hrane. Apeluju da proizvođači više ne robuju starim navikama, nego da dopuste da do njih dođu neka nova saznanja.

"Ne samo da ćemo ići sa edukativnim kampanjama, nego i sa obezbjeđivanjem dovoljne podrške poljoprivrednicima, bez obzira da li su u pitanju mali koraci, koji se odnose na reorganizaciju poslovanja, drugačiju logistiku njihovog rada, do onih higijenskih standarda novih tehnologija", kazao je Ivanović

Zahtjevi su brojni, od takmičenja u kvantitetu sa razvijenim zemljama treba odustati na vrijeme, ali od težnje da se u Crnoj Gori proizvodi zdrava hrana nikako. Kvalitet može biti naša prednost.

Proizvođači spremni za nove uslove

Jedna od obaveza poljoprivrednih proizvođača biće i da svoje objekte usaglase sa građevinskim i tehnološkim zahtjevima Evrope. Proizvođači tvrde da nijesu u pitanju velike promjene u odnosu na njihovu trenutnu proizvodnju, pa se ne boje novih uslova koje moraju ispuniti.

Vlado Vukotić iz Danilovgrada očekuje da će se njegov sir jednog dana jesti u Briselu, jer je napravio siraru koja ispunjava i građevinske i tehnološke zahjteve. Novi propisi ipak obavezuju Vlada da nabavi dodatnu opremu.

"Radi se o termoizolovanim cistijernama sa mjeračima i malom dijelu neke nedostajuće opreme, tako da mi ćemo to vrmenom otkloniti", kazao je Vukotić.

I Denis Ljuljković se nada da će njegovo meso naći mjesto na evorpskoj trpezi. Prije nekoliko godina izgradio je klanicu koja ispunjava veliki broj savremenih propisa, ali ima još nedovršenih obaveza.

"Ostali su još prilazni putevi, fasada na jednom dijelu objekta koji je naknadno dorađivan... Što se tiče stočnog depoa, tu treba malo da se uradi rekonstrukcije boksova, podjele životinja", rekao je Ljuljković.

Ostvarenje želja naših proizvođača iziskivaće manja ili veća ulaganja. Novac, ipak, nije presudan.

"Glavni izazov je biće da se promijeni svijest prehrambenih proizvođača, da nije samo riječ o ulaganju novca u nova preduzeća. Neophodno je raditi na primjeni adekvatnih procesa proizvodnje, koji će na neki način pomoći u dostizanju evropskih standarda", naglasio je ekspert iz Italije za bezbjedost hrane Alberto Mankuzo.

Sa malo ulaganja može se postići mnogo, kažu stručnjaci. Najvažnije je, savjetuju, da naši proizvođači nemaju straha od prilagođavanja evorpskim propisima.

I Vlado i Denis tvrde da se ne plaše novih obaveza. Zato što je poljoprivreda njihov izbor.

"Mi se ovim poslom bavimo 40 godina, to je porodični posao, jedini posao koji znamo da radimo", poručio je Ljuljković.

"Nema nikakvog straha. Sve je vezano za proizvodnju, to, manje više, nijesu to velika odstupanja", kazao je Vukotić.

Sve to, saglasni su naši sagovornici, ne radi se samo zbog Evrope, nego potrošača. Potrošači, ma gdje se nalazili, umiju da prepoznaju i povjerenjem nagrade kvalitetne, a prije svega bezbjedne prozvode. 

(Dijana Drašković, TVCG; Biljana Rovčanin, TVCG)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније