Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 01. 2015. 12:40   >>  16:33 2

JEREMIĆ, TAHIROVIĆ, PULETIĆ

U pritvoru još dva mjeseca

Krivično vanpretresno vijeće Višeg suda u Bijelom Polju donijelo je rješenje o dvomjesečnom produženju pritvora ljekarima Tomislavu Jeremiću, Zvonku Puletiću i Haki Tahirović protiv kojih je pokrenut postupak istrage zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo: teška djela protiv zdravlja ljudi iz čl. 302 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore u vezi sa krivičnim djelom nepostupanja po zdrastvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti iz čl.287 istog zakonika od strane VDT-a u Bijelom Polju, saopštila je danas PR Višeg suda u Bijelom Polju Gordana Đalović.

 

„U dosadašnjem  toku istrage nijesu saslušani svi predloženi svjedoci što predstavlja pritvorski osnov iz čl.175 stav 1 tačka 2 ZKP-a jer ukazuje na okolnost da bi okrivljeni boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke. Stoji i pritvorski osnov iz tačke 4 istog člana ZKP obzirom da je u pitanju krivično djelo za koje je propisana zatvorska  kazna od 10 godina i teža“, saopštila je Đalović.

Branilac Tomislava Jeremića, Stanko Jelić, smatra da ne postoji zakonski osnov za zadržavanje u pritvoru troje okrivljenih. On je kazao da se stav odbrane temelji na činjenici da je pritvor procesna mjera koja ima isključivo za cilj da obezbijedi nesmetano vođenje krivičnog postupka, te je svaki drugi čin koji bi se pokušao dovesti u vezu sa pritvorom, neprihvatljiv.

„Da bi se odredio pritvor, prvo se mora poštovati načelo srazmjernosti, a ono pretpostavlja primjenu blaže mjere pritvora,  ako je moguća. Smatramo da ne postoji nijedna činjenica niti okolnost koja ukazuje na to da bi okrivljeni sa slobode mogli ometati dalji tok krivičnog postupka, posebno vezano za saslušanje svjedoka“,kazao je Jelić.

On je doveo u pitanje i osnov za pritvor, naveden u tački 4. čl.175. Zakonika o krivičnom postupku, jer je, kako je naveo, Ustavni sud proglasio neustavnim dio odredbe ovog člana, posebno u dijelu koji se odnosi na uznemirenje javnosti, odnosno moguće narušavanje javnog reda i mira.

Jelić je, u daljem postupku, najavio žalbu  i provjeru zakonitosti donesene odluke kod Apelacionog suda.

 

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније