Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anadolija ]

27. 01. 2015. 12:07 >> 19:59
3

SRĐAN ALEKSIĆ

"Pokazao što znači biti čovjek"

Predstavnici Foruma Bošnjaka Crne Gore i Glavnog grada Podgorica položili su danas cvijeće na Bulevaru Srđana Aleksića, u znak sjećanja na 22. godišnjicu smrti vojnika Srđana Aleksića iz Trebinja, koji je 1993. godine ubijen, jer je branio sugrađanina druge nacionalnosti, Bošnjaka Alena Glavovića.

 

 

Na inicijativu Foruma Bošnjaka, nova saobraćajnica pored spomen parka na Pobrežju od 2013. godine nosi ime Bulevar Srđana Aleksića.

Mirsad Rastoder, iz Foruma Bošnjaka Crne Gore, kazao je da je Srđan Aleksić heroj ljudskosti.

"Pored njegovog drveta ljudskosti, ostavili smo cvijeće kao znak uspomene, a ostali predstavnici Foruma Bošnjaka su u Trebinju, da sa ocem Srđana Aleksića posjete njegov grob. Srđan Aleksić je heroj ljudskosti. On je izuzetan primjer mladog čovjeka, koji je svojim životom platio uvjerenje da su mu preči drug, komšija i prijatelj od bilo kakvih ideologija, pa čak i od vojne komande. Srđan Aleksić zaslužuje da bude u našim srcima, da trajno obilježi svaki prostor za generacije koje treba da uče da u multinacionalnim zajednicama treba graditi povjerenje. Forum se nada da će Glavni grad uskoro završiti najavlejnu rekonstrukciju Spomen obilježja i adekvatno urediti prostor između Spomen parka civilnim žrtvama (1991-2001) i Bulevara Srđana Aleksića", istakao je Rastoder.

Predsjednik Skupštine Podgorice Đorđe Suhih, koji je u ime Glavnog grada, položio cvijeće pored drveta, koje je zasađeno kao znak sjećanja na Srđana Aleksića, istakao je da je on svojom činom pokazao šta znači biti čovjek.

"On je pokazao ono što stalno pričamo, a to je pojam čojstva i junaštva. Junaštvo je braniti sebe od drugih, a čojstvo braniti druge od sebe. On je pokazao šta znači biti čovjek", rekao je Suhih.

U nekoliko gradova na teritoriji bivše Jugoslavije, ulicama ili bulevarima su data imena po Srđanu Aleksiću. Srđanu je u Bosni i Hercegovini posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava.

Na osnovu priče o smrti Srđana Aleksića snimljen je film "Krugovi", režisera Srdana Golubovića. U posmrtnoj čitulji Aleksića, njegov otac Rade je napisao "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Svetlana Slavujević, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније