Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 01. 2015. 19:10 >> 19:05

MINISTAR BOŠKOVIĆ

Dom starih u Risnu – za primjer

„Dom starih u Risnu jedna je od najreprezentativnijih ustanova na nivou Crne Gore, ali je pod velikim opterećenjem za prijem“, ocijenio je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković tokom radne posjete Kotoru i samom Domu.

Kako je kazao, aktivnostima koje Ministarstvio planira gradnjom domova starih u Pljevljima i Podgorici, Dom u Risnu bi rasteretili, obzirom da novi Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti predviđa da broj ležajeva bude smanjen, a usluga bolja.

Bošković je ocijenio da risanski Dom starih, kao jedna od najprestižnijih, ako ne i najbolja ustanova tog tipa u regionu i šire, postavlja standarde kvaliteta.

On je kazao i da bi Grabovac, obzirom na potražnju, mogao da popuni i još 50 odsto kapaciteta kada bi ih posjedovao.

„Razlog je kvalitet usluga koji je veći, nažalost, od nekih drugih institucija u Crnoj Gori, ali i u regionu. Zato su nam prioritet projekti domova starih u Pljevljima i Podgorici. Prvi se radi sa Bankom Savjeta Evrope, a u Podgorici sa Opštnom kojoj je to prioritet u lokalnoj infrastrukturi. Nakon toga očekujem pad pritiska na Grabovac", kazao je Bošković.

On je rekao i da će najavljenom rekonstrukcijom dijela kapaciteta risanskog doma biti povećana kvadratura soba i smanjen broj kreveta, što će dodatno podići kvalitet usluge.

„Relevantne međunarodne organizacije koje ocjenjuju kvalitet usluga u ovim ustanovama navode da nema boljeg primjera od Grabovca i zato smo ponosni na tu informaciju. Ljudima koji rade u domu odajemo veliko priznanje", kazao je Bošković.

Bošković je, u razgovoru sa predsjednikom Opštine Kotor Aleksandrom Stjepčevićem razgovarao o aktivnostima koje će biti sprovedene u narednom periodu u skladu sa potpuno novom koncepcijom u ovom vladinom tijelu kada je riječ o domenu socijalne i dječije zaštite i sagledavanju većeg zapošljavanja domaće radne snage, prenio je Radio Kotor.

„Starim i nemoćnim licima u opštini treba da obezbijedimo kvalitetniju zaštitu, ne samo socijalnu, već i u okviru gerontoprograma koji je možda nedovoljan za one potrebe koje postoje kada je riječ o starim licima", ocjenio je nakon sastanka Bošković.

On je najavio zajednički napor Zavoda za zapošljavane i Ministarstva rada i socijalnog staranja u opredjeljivanju sredstva kako bi se ojačao pomenuti program i bio na raspolaganju većem broju starijih lica u opštini Kotor.

On je rekao i da u Opštini Kotor postoji potpuno razumijevanje kada je riječ o ovim uslugama, ali i u segmentu bolje zaštite socijalno ugroženog stanovništva. „On je srećom daleko ispod prosjeka na nivou Crne Gore", kazao je Bošković.

Kao značajnu naveo je činjenicu da je opštinski budžet za socijalna davanja u 2015. povećan i da je pri tome uzet u obzir podatak o velikom broju domaćinstava koja se ne mogu izboriti sa krizom. Najavio je evidentiranje u cilju opredjeljivanja sredstava dijelu nezaposlenog stanovništva.

Predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević je rekao da je ponosan na reprezentativnost Grabovca i rad zaposlenih u ovoj ustanovi. „Ministar je iznio primjenjive ideje među kojima je i mogućnost preusmjeravanja određenih sredstava za socijalno davanje u cilju društvenog animiranja korisnika. Nažalost, prepoznata je i nova socijalna kategorija – beskućnici. Ministarstvo će i za njih imati rješenje", kazao je Stjepčević.

Kako je kazao, od Ministarstva rada i socijalnog staranja očekuje podršku i u rješavanju problema za kategoriju djece sa posebnim potrebama, kroz formiranje dnevnog centra.

Bošković je sa Stjepčevićem razgovarao i o predstojećoj turističkoj sezoni.

Nakon satanka u Opštini Kotor ministar Bošković je obišao Grabovac, a sjutra slijedi posjeta Opštini Herceg Novi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније