Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 01. 2015. 20:56 >> 20:52
10

TAKO VIDI AMFILOHIJE

“Mnogi neznaveni bili ministri prosvjete“

Sveti Sava bio je i ostao učitelj i prosvjetitelj kroz vjekove, ali je ovdje kod nas u Crnoj Gori, u posljednje vrijeme, a počev od 1941. počeo i njegov i progon same crkve Hristove, kazao je mitropolit SPC u Crnoj Gori, Amfilohije. Kaže kako danas neki tvrde kako Svetog Save nikad nije bilo u Crnoj Gori, ocjenjujući da su to osakaćeni u obrazovanju, a da su mnogi od tih postali ministri prosvjete.

„Nažalost, ovdje kod nas u Crnoj Gori, u poslednje vrijeme, a to je počelo negdje 1941. godine, a naročito 1945. godine, kada su se bezbožnici ustoličili ovdje i šire od Crne Gore, počeo je progon Svetoga Save, kao što je bio počeo i progon same Crkve Hristove“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski u manastiru Svetog Save na Savinoj Glavici u Donjem Grblju.

On je rekao da su plod toga progona i „mnogobrojni mučenici i stradalnici za Krst Časni i slobodu zlatnu na čelu sa Mitropolitom Joanikijem Lipovcem“.

„U to vrijeme prognano je i ime Svetoga Save. Pokušali su da ga protjeraju i da ga zamijene imenom jednog od glavnih bezbožnika toga vremena“, kazao je Amfilohije.

On je podsjetio da danas neki tvrde kako Svetog Save nikad nije ni bilo u Crnoj Gori, kako su to uzmislili izvanjci.

„Oni su oskaćeni u obrazovanju i vaspitanju, a mnogi od tih osakaćenih postali su i ministri prosvete. Nije onda čudo što ih neznanje ubija. To njihovo neznanje, ubijajući njih, ubija i truje i pokoljenja koja uzrastaju u Crnoj Gori“, rekao je Amfilohije, dodajući da je vrijeme da se Sveti Sava vrati u naše škole.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније