Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 01. 2015. 22:42   >>  22:38 5

SVETOSAVSKA AKADEMIJA

Joanikije: Večeras se vidi koliko volimo Rusiju

"Drago nam je da se večeras vidi koliko volimo Rusiju i čuje da svetosavski narod, narod Svetog Vasilija, u Crnoj Gori, nikada neće podržati sankcije Rusiji, niti će stati na stranu ruskih neprijatelja", kazao je večeras episkop budimljansko-nikšićki gospodin Joanikije, na Svetosavskoj akademiji u Bijelom Polju, kojoj je prisustovao ambasador Ruske federacije u Crnoj Gori, Andrej Nesterenko.

Episkop Joanikije je, čestitajući praznik, saopštio da mu je drago da prisutne pozdravi u ime crkve Svetih apostola Petra i Pavla, Miroslavljeve zadužbine, te manastira Voljavca Nemanjine zadužbine, Svetog Nikole u Nikoljcu, velike Nemanjićke ćirilične riznice u Bijelom Polju.

"Da vas pozdravim ispred Nemanjićke zadužbine Đurđevi Stupovi i stare Budimljanske episkopije, koju je osnovao Sveti Sava prije 800 godina. Zbog tog velikog jubileja, osnivanja srpske crkve, prije osam vjekova, koji će biti za koju godinu, kad ćemo takođe proslaviti jubilej Budimljanske episkopije – Svetosavke. Sve vas pozivam da se unaprijed pripremamo u duhu Svetoga Save, da dostojno dočekamo taj veliki jubilej", kazao je episkop Joanikije.

On je pozdravio i predsjednika Opštine Bijelo Polje, Aleksandra Žurića, kao i predsjednika Opštine Mali Iđoš, Marka Rovčanina, koji je porijeklom iz Bijelog Polja, te predsjednika Opštine i Skupštine Berane Dragoslava Šćekića i Gorana Kikovića.

Pročitan je i telegram koji je uputio predsjednik republike Srbije, Tomsilav Nikolić, povodom obilježavanja dana Svetog Save u Bijelom Polju.

Nakon što je desetogodišnja Isidora Jevrić čestitala slavu, rektor cetinjske Bogoslovije, stavrofor Gojko Perović, besjedeći o Svetom Savi govorio je o životu i značaju djela Svetog Save za srpski rod.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo da govorim na ovako lijepom skupu i da prenesem pozdrave viskoporosvećenog mitropolita crnogorsko-primorskog, gospodina Amfilohija, kao i učenika i profesora cetinjske Bogoslovije i pravoslavnih vjernika sa Cetinja", kazao je Perović.

U okviru programa Svetosavske akademije, koji je vodila Vesna Jaćimović, nastupili su narodni guslar, Bjelopoljac koji živi u Kanadi, Mirko Radović, crkveni hor iz Bijelog Polja "Sveti Nikola", etno grupa "Iva" iz Doboja, kao i KUD "Tekstilac" iz Bijelog Polja, recitatorke Isidora i Teodora Jevrić iz Bijelog Polja i glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, Nebojša Milovanović.

Nakon akademije, u etno selu "Vuković" u Tomaševu, održan je tradicionalni Svetosavski bal.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније