Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 01. 2015. 19:54   >>  19:49

TURISTI BEZBJEDNI

Banićević: CG ne spada u rizične države

Crna Gora, bez obzira na svjetska dešavanja, ne spada u izrazito rizičnu grupu država u kojoj život i bezbjednost turista mogu biti ugroženi, ocijenio je član Radne grupe za pravo, pravdu i bezbjednost Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji, Nikola Banićević.

On je agenciji Mina kazao da je bezbjednost osnov razvoja turizma, s obzirom na opasnosti koje po turizam i privredu nosi terorizam, dodajući da je umrežavanje u veće odbrambene cjeline, kao što je NATO, način da se osiguraju životi i imovina građana i turista.

Banićević je, navodeći da je Crna Gora aktraktivna turistička destinacija, kazao da svaki turista radije posjetiti državu u kojoj nema bezbjednosnih rizika, nego onu kojoj su prijetnje po život i imovinu realne i svakodnevne.

"Ostaje pitanje kako osigurati živote i imovinu građana, odnosno turista. Odgovor se krije u umrežavanju u veće odbrambene cjeline kao što je NATO", poručio je Banićević.

Prema njegovim riječima, najbolje oružje za odbranu je prevencija napada.

"Ona je jedino moguća razmjenom kompletnih informacija pravovremeno. NATO ima sofisticiranu tehnologiju za otkrivanje potencijalnih napada i raspoložive snage koje mogu odmah djelovati. Sami turisti osjećaće se bezbjednije ukoliko je prostor koji oni posjećuju siguran po život", objasnio je Banićević.

Prema njegovim riječima, ne treba unositi strah ili nemir već samo jasno definisati potencijalni bezbjednosni rizik.

"Posebnu pažnju zavređuje Kotor kao jedna od izuzetno posjećenih svjetskih turističkih destinacija u koju je na primjer 2007. uplovilo svega 202 kruzera, a 2013. nevjerovatnih 387 i 1.493 jahte", rekao je Banićević.

On je naveo da broj posjeta turista svakodnevno raste. "Da li ovo može biti bezbjednosni izazov? Može i jeste", smatra Banićević.

Banićević je kazao da bi, ukoliko neko eventualno želi destabilisati državu, bilo dovoljno da za potencijalnu metu uzme Kotor.

"Veliki broj turista na malom prostoru, kao i njihova različita vjerska i etnička pripadnost mogu biti jedna od ozbiljnih prijetnji za bezbjednost", ocijenio je Banićević.

On je objasnio da, ukoliko bi došlo do napada, pored nemjerljivih ljudskih žrtvi i uništenja imovine, „ne samo Kotor već i država Crna Gora postala bi stop destinacija za turizam“.

Banićević je ukazao i na podatak da prihod od turizma globalno svakodnevno raste.

"On je u 2012. godini u svijetu iznosio je 1,3 triliona dolara i bio treća industrijska grana po obimu prihoda u svjetskim razmjerama", rekao je on, dodajući da to može biti motiv i meta za napade terorista.

"Teroristi turizam vide kao simbol kapitalizma i globalizma, smatraju da turisti dolaze iz država čije su vojne snage umiješane u antiterorističke aktivnosti i konačno, udar na razvoj turizma vide i kao udar na državu", zaključio je Banićević.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније