Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 01. 2015. 10:25 >> 10:20

REAGOVALO UDRUŽENJE

Napadi na sudije utiču na njihov rad

Udruženje sudija Crne Gore najoštrije je osudilo jučerašnji napad na imovinu sudije Milosava Zekića, ocjenjujući da je to atak na sveukupnu sudijsku profesiju.

 

Zekiću, sudiji rožajskog Osnovnog suda, jutros je uništen automobil Audi A3, nakon što su, nepoznati napadači, bacili eksplozivnu napravu na njegovu garažu.

Iz Udruženja kažu da je tim činom  ozbiljno ugrožena Zekićeva i bezbjednost njegove porodice, i načinjen ozbiljan atak na sudijsku profesiju.

„Svi građani i građanke moraju uživati adekvatnu zaštitu i garanciju bezbjednosti, a naročito ukoliko se bave profesijom koja može, zbog svoje prirode, dosvesti njihovu bezbjednost u pitanje. Takav je slučaj sa sudijskom profesijom, jer smo kao osobe koje se bave sprovođenjem zakona i pravde često izloženi negativnim reakcijama od strane nezadovoljnih stranaka u postupcima“, navodi se u saopštenju.

Posebno je zabrinjavaćuje, kažu iz Udruženje, što ovo nije prvi slučaj napada na sudije, „te stoga još jednom apelujemo na nadležne organe da što hitnije počnu sa preduzimanjem mjera koje bi spriječile ovakva neprimjerena reagovanja na rezultate rada sudija“.

„Ponovićemo da eventualno nezadovoljstvo sudskim odlukama nikako ne može biti iskazivano prijetnjama ili napadima, već postoje pravno uobličeni mehanizmi, koji su demokratski standard i pravna tekovina, i putem kojih se može tražiti ostvarivanje i zaštita prava, ukoliko su ista povrijeđena. Napad eksplozivnom napravom na imovinu sudije, u ovom slučaju kolege Zekića, nije ništa drugo do kukavički i necivilizovan čin, koji ne priliči ni jednom građaninu moderne i demokratske zemlje“, dodali su oni.

U Udruženju smatraju da se napadi na vršioce sudijskog poziva mogu veoma negativno odraziti na njihov rad i ugroziti autoritet i sudija i sudova.

„Jedini doprinos takve prakse bi bio stvaranje još negativnije slike o crnogorskom pravosuđu, od čega korist ne mogu imati ni sudije, niti građani, a konačno ni država. Udruženje sudija Crne Gore temeljno će ispratiti dalji tok ovog događaja i blagovremeno reagovati ukoliko za tim bude potrebe, u okviru svojih Statutarnih ovlašćenja. Takođe, nastavićemo sa aktivnostima koje podrazumijevaju suzbijanje ovakvih događaja, unaprjeđenje zaštite bezbjednosti, časti i ugleda nosilaca sudijske funkcije i promociju pravde kao vrijednosti“, naveli su oni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније