Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 01. 2015. 18:22 >> 18:18

MINISTARSTVO NAUKE

Crnogorski studenti na ljetnoj školi CERN-a

Studenti treće godine Prirodnomatematičkog fakulteta i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), Marko Petrić i Vladimir Pejović, učestvovaće na Studentskoj ljetnjoj školi CERN 2015, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Iz tog Vladinog resora podsjetili su da je rok za prijave na konkursu za Studentsku ljetnju školu trajao do 22. januara.

Kako su naveli, na Konkurs se pored Petrića i Pejovića, prijavilo još pet kandidata.

„Prijave su poslali studenti Prirodnomatematičkog fakulteta UCG Arso Jovanović i Kosta Pavlović, Elektrotehničkog fakulteta Ivan Jokić i Arsenije Maliković i Fakulteta za informaciono sisteme i tehnologije Univerziteta Donja Gorica Luka Laković“, precizirali su iz Ministarstva.

Oni su objasnili da je, nakon razmatranja svih pristiglih prijava, ekspertski tim donio odluku da za oblast fizike za učešće na programu CERN-a „Studentska ljetnja škola CERN 2015“ predloži Petrića za oblast fizike i Pejovića za oblast inženjerskih nauka/ICT.

„Petrić je student treće godine Prirodnomatematičkog fakulteta, studijskog programa fizika, sa prosječnom ocjenom deset. On je prošle godine proglašen najboljim studentom PMF-a, Univerziteta Crne Gore, i dobitnik je studentske nagrade Glavnog grada – Podgorice za prošlu godinu“, kazali su iz Ministarstva.

Pejović je, kako su naveli, student treće godine Elektrotehničkog fakulteta, studijskog programa elektrotehnika, telekomunikacije i računari, sa prosječnom ocjenom 9.75.

„On je pobjednik na Državnom takmičenju iz fizike 2012. za učenike srednjih škola (multidisciplinarnim pristupom u istraživačkom radu) i osvojio je pohvalu na 43. Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi, u Estoniji 2012. godine“, dodali su iz Ministarstva. 

Studentska ljetnja škola CERN-a održava se svake godine u trajanju od osam do 13 sedmica tokom jula i avgusta i obuhvata teoretsku obuku, učešće na radionicama, seminarima, izložbama kao i eksperimentalni rad.

 

MINA

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније