Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 01. 2015. 10:59 >> 10:55
1

ISTORIJSKO JEZGRO

Cetinje kandidat za listu UNESCO-a

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i predsjednik Nacionalne komisije za UNESCO Branislav Mićunović predali su u sjedištu UNESCO-a u Parizu kandidaturu za upis istorijskog jezgra Cetinja na Listu zaštićene svjetske baštine.

 

Tako je, kako je saopšteno iz Prijestonice, formalno podnijeta kandidatura za upis, koju će UNESCO razmatrati u periodu od najmanje 18 mjeseci, dok za konačnu odluku može biti potreban i duži vremenski period.

Naime, Nominacioni dosije treba da dokaže univerzalnu vrijednost Istorijskog jezgra Cetinja, koja predstavlja osnov svake nominacije. Riječ je o izuzetno kompleksnom i sveobuhvatnom dokumentu koji, pored osnovnog teksta, sadrži i brojne priloge  kao što su Menadžement plan Istorijskog jezgra, Detaljni urbanistički plan – Urbanistički projekat “Istorijsko jezgro Cetinje”, Studija zaštite kulturnih dobara i drugi.

Mićunović i Bogdanović su Nominacioni dosije predali direktoru Centra za svjetsku baštinu pri UNESCO-u Kishore Raou. Bogdanović je tom priliko kazao kako je predaja kandidature događaj koji ima izuzetan značaj za Cetinje.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam danas, zajedno sa kolegom Mićunovićem, predao nominacioni dosije visokim zvaničnicima UNESCO-a, čime smo i formalno podnijeli kandidaturu za upis Istorijskog jezgra Cetinja na Listu svjetske baštine. Za Cetinje, ovo je važan događaj, tim prije jer je iza nas zaista obiman i posvećen rad na pripremi dosijea, ali i da smo današnjom predajom ušli u novu fazu - u kojoj je naše istorijsko jezgro faktički kandidat za upis na pomenutu Listu", naveo je Bogdanović.

Eventualni upis na listu svjetske baštine, kako je rekao, prevashodno bi uticao na dalju valorizaciju kulturnog nasljeđa Cetinja.

"Pri čemu očekujem da bi Cetinje, a time i naši sugrađani, imali značajne benefite. Jer, potencijalni upis Cetinju bi donio snažan napredak u pogledu pozicioniranja na kulturnoj i turističkoj mapi, i to ne samo u okvirima Crne Gore, već i šire", rekao je Bogdanović.

Nakon predaje, Mićunović je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa UNESCO, koja je od samog početka bila na izvanrednom nivou, ali i saradnjom ministarstava kulture i održivog razvoja i turizma, Prijestonice Cetinje i Nacionalne komisije za UNESCO koji su zajednički radili na ovom poslu.

"Znamo da Crna Gora do sada ima Nacionalni park 'Durmitor' sa kanjonom rijeke Tare i Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora na UNESCO listi svjetske baštine. Mi vjerujemo da će se i istorijsko jezgro Cetinja, nakon završenih procedura, naći na ovoj listi", rekao je on.

Predaji Nominacionog dosijea za upis Istorijskog jezgra Cetinja na UNESCO Listu svjetske baštine prisustvovala je i ambasador Crne Gore u Francuskoj i stalni delegat naše države pri UNESCO dr Irena Radović.  

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније