Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

31. 01. 2015. 13:58 >> 13:53

PODACI JUVENTASA

Rastu posjete LGBT Drop in centru

U LGBT Drop in centru prošle godine evidentirano je 2.290 posjeta, kazala je programska direktorica Juventasa, Jelena Čolaković Dacić, navodeći da taj model rada u zajednici proširuje socijalnu podršku i omogućava zdravstveno edukativne programe i usluge.

 

Prema njenim riječima, takav prostor je važan uslov i da njeguju osjećaj autonomije, individualnost, osjećanje pripadanja, razvijaju zdrave stilove života i stasavaju u zdrave pojedince.

Ona je navela da se LGBT drop-in može definisati kao socijalno-zdravstveni model rada u zajednici i pojasnila da okuplja LGBT osobe, njihove porodice i prijatelje, dok se rad bazira na kombinovanim uslugama koje obuhvataju socijalno, zdravstvene i javno zastupajuće programe i projekte.

"LGBT drop-in u Podgorici uključuje različite socijalne programe, čiji cilj je proširivanje socijalne mreže podrške, zdravstveno edukativne programe i usluge, kao i usluge usmjerene na unapređenje kvaliteta života", precizirala je Čolaković Dacić.

Prema njenim riječima, LGBT Drop in centar predstavlja sigurno i dostupno mjesto u kojem vlada atmosfera, takozvane "tendencionalne neformalnosti".

"U njemu se njeguje okruženje koje poštuje autonomnost, individualnost svake osobe i međusobnu toleranciju. Uz kafu ili čaj se razgovara, mogu se razmjenjivati ideje, šititi mreža socijalne podrške, i dobiti korisne informacije o zdravlju i zdravim stilovima života", kazala je Čolaković Dacić.

Ona je precizirala da se u LGBT Drop in centru omogućavaju određene (definisane) usluge bez zakazivanja i uputa, da je dolazak na dobrovoljnoj osnovi a da je zahvaljujući različitim programima, centar otvoren za LGBT osobe, kao i njihove prijatelje i porodice.

LGBT Drop in centar, kaže ona, izrodio je i formalne i neformalne grupe koje daju značajan i nezaobilazan doprinos aktivizmu za ljudska prava LGBT osoba.

Ona je saopštila da je 2012., 2013. i 2014. godine LGBT Drop in centru bilo 1.703, 2.015 i 2.290 posjeta. Telefonsko savjetovalište za LGBT osobe počelo je sa radom krajem decembra 2011. godine.

Prema riječima Čolaković Dacić, putem telefonskog savjetovališta imali su 120 poziva od LGBT osoba.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније