Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 04. 2013. 13:57 >> 14:07

STABILNO

Vodostaji u porastu, nije kritično

Trenutno je hidrološka situacija stabilna, ali popodne i tokom noći možemo očekivati obilnije padavine i rast vodostaja, kazao je za Portal RTCG hidrolog Novak Darmanović.

On kaže da je trenutno najkritičniji nivo Skadarskog jezera i Bojane, jer je tamo relativno visok vodostaj.

„U zadnja 24 sata jezero je poraslo za jedan centimentar, a nivo Bojane za tri centimetra“, kaže Darmanović i dodaje da je u martu vodostaj bio veći.

„Na osnovu prognoze možemo reći da će biti mjestimično obilnih padavina i sigurno da će narasti i nivo Bojane i Skadaraskog jezera, ali mislimo da to neće dostići kritičan nivo, obzirom da se za vikend najavljuje sjeverni vjetar i prestanak padavina“, pojašnjava Darmanović.

Ipak obzirom na najave padavina u narednih 24 sata, Darmanović očekuje da će voda dostići granicu iz marta ove godine kada je kvota bila  9,06.

„To je još uvijek ispod onog nivoa koji smo imali tokom velikih poplava 2010. godine kada je nivo vode dostizao kvodu 10.04“, kaže Darmanović.

On objašnjava da jezero ima zakašnjelu „inerciju rasta“.

„Pratimo i situaciju iz zaleđa, rijeku Drim iz Albanije, jer to direktno utiče na nivo Skadarskog jezera“, kaže Darmanović i dodaje da su trenutno akumulacije u Albaniji pune.

„Albanska strana je prinuđena da pušta brane i to će direktno uticati na povećanje nivoa Skadarskog jezera, ali se nadamo da neće preći proljećni maksimum“, zaključio je Darmanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније