Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 04. 2013. 14:22   >>  14:27 5

CRNA GORA - SRBIJA

U Srbiji se prošle godine liječilo 5,5 hiljada Crnogoraca

Crna Gora je prošle godine na liječenje u Srbiju uputila 5.555 pacijenata, što je državu koštalo 6,13 miliona eura, saopštio je ministar zdravlja Miodrag Radunović.

On je danas u Podgorici razgovarao sa srpskom koleginicom Slavicom Đukić Dejanović o budućoj saradnji ta dva resora.

Radunović je novinarima, nakon sastanka, kazao da je Crna Gora prošle godine uputila na liječenje u Srbiju 5.555 pacijenata.

On je naveo da je od tog broja 3,43 hiljade upućeno na liječenje, 1,28 hiljada na kontrolne preglede i oko 850 na dijagnostičke procedure, i kazao da je to za 5,7 odsto manje u odnosu na 2011. godinu.

On je podsjetio da, kroz Sporazum o socijalnom osiguranju, svi građani Srbije na osnovu određenih potvrda iz Fonda za zdravstveno osiguranje, imaju besplatno liječenje tokom boravka u Crnoj Gori.

Radunović je kazao da je višegodišnja saradnja zdravstvenih sistema Crne Gore i Srbije na zavidnom nivou, navodeći da je Đukić Dejanović omogućila direktan upis za 50 doktora iz Crne Gore na specijalizaciju i subspecijalizaciju.

Upitan da prokomentariše koliko se zdravstvenih radnika prijavilo za sporazumni raskid ugovora, Radunović je odgovorio da se prijavio 191 zaposleni.

Đukić Dejanović je ocijenila da je saradnja u zdravstvenoj oblasti veliki doprinos razvoju saradnje Srbije i Crne Gore.

»Granice između nas ne postoje, granice regiona ne postoje i sistem vrijednosti i standarda su zajednički«, kazala je ona.

Prema riječima Đukić Dejanović, postupci akreditacije koji su u Srbiji krenuli, mogu biti dobar model u zdravstvu Crne Gore, navodeći da će ubuće razmjeniti iskustva u toj oblasti.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније