Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Beta ]

27. 02. 2015. 11:42   >>  16:04

POZVALI NADLEŽNE

BS traži sudski epilog slučaja Štrpci

Bošnjačka stranka (BS) pozvala je danas nadležne institucije da otmica putnika iz voza Bar-Beograd, prije 22 godine, dobije "potpuni sudski epilog" i da se počinioci zločina "primjereno kazne".

BS u saopštenju zamjera zato što spomenik žrtvama otmice u Bijelom Polju još nije završen. Zatraženo je pretraživanje terena na kojima se nalaze masovne grobnice i brže identfikovanje žrtava zločina.

Nevladina organizacija Forum Bošnjaka položila je danas cvijeće na Spomeniku svim civilnim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, koji je podignut u parku Pobrežje u Podgorici.

Povodom godišnjice otmice putnika, u Bijelom Polju organizovan je skup podrške i saosjećanja sa porodicama stradalih putnika.

Na današnji dan, prije 22 godine, paravojne jedinice bosanskih Srba, na čelu sa Milanom Lukićem, otele su 19 putnika iz voza Bar-Beograd, u stanici Štrpci, koja se nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Putnici su zatim odvedeni u Višegrad, gdje su mučeni, a nakon toga ubijeni. Do sada su u jezeru Perućac pronađeni posrmtni ostaci tri žrtve, Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Halila Zubčevića.

Svi oteti putnici bili su muslimani Bošnjaci, a među žrtvama je i jedan Hrvat, Tomo Buzov. On ne bi bio otet da je prećutao odvođenje svojih saputnika.

Otmičari su se razljutili kada ih je Buzov upitao "Kuda vodite ove ljude", pa su odveli i njega. Buzov je bio penzionisani kapetan prve klase, a živio je na Novom Beogradu.

Oteti putnici su većinom bili iz Prijepolja, a neki iz Bijelog Polja i Podgorice.


Za zloćin u Štrpcima do sada je, pred Višim sudom u Bijelom Polju, osuđen samo Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, na 15 godina zatvora. On je kaznu odslužio i pušten je na slobodu.

Tokom suđenja Ranisavljeviću utvrđeno je da je otmica bila planirana i da je Željezničko-transportno preduzeće Beograd više puta na to upozorilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Vojsku Jugoslavije, ali oni nijesu reagovali.

Prema navodima koji su izneseni u istrazi, u otmici su učestvovali i pripadnici policije Srbije, koji su pratili voz. Policajci nijesu voz zaustavili na prvoj stanici poslije Štrbaca, što su bili obavezni da učine.

U likvidaciji putnika, prema navodima Ranisavljevića, učestvovali su Milan Lukić, Boban Inđić i Mićo Jović.

Početkom decembra 2014. godine, uhapšeno je 15 osoba za koje se sumnja da su učestvovali i otmici. Među njima je i brat Milana Lukića Gojko Lukić.

Jasavić: Vlasti da ne ignorišu žrtve

Potpredsjednica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić i predsjednik Gradskog odbora Glavnog grada Radovan Marić, povodom 22 godine od zločina u Štrpcima, položili su vijenac na Spomen obilježje Pobrežje.

"Ako ova vlast nije uspjela, prije 22 godine, da  zaštiti žrtve u Štrpcima, trebalo bi da učini sve da podigne spomen obilježje žrtvama, koje su izgubile živote samo zato što su nosile drugačija imena", izjavila je Jasavić.

Jasavić je kazala da očekuje da svi odgovorni za ovaj zložin budu izvedeni pred lice pravde.

"U tom pravcu treba pohvaliti akcije  tužilaštva Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, za razliku od Crne Gore koja u tim aktivnostima nedostaje. Zato koristim priliku da zatražim od crnogorskih vlasti da ne ignorišu žrtve i da u Bijelom Polju konačno podignu spomen obilježje žrtvama u Štrpcima, za koje je i donešena odluka na SO Bijelo Polje 2013. godine", zaključila je Jasavić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније