Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 02. 2015. 20:52   >>  20:46

ZA KOTOR I TIVAT

Počela izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda

Izgradnja zajedničkog postrojenja za tretman otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat, u okviru projekta Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali, počela je danas.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović kazao je da je vrijednost projekta za Kotor i Tivat 10,25 miliona eura, a finansijska sredstva su, kako je objasnio, obezbijeđena kreditom Njemačke razvojne banke KfW.

Opština Tivat će vraćati 58 odsto duga, a Kotor 42.

„Riječ je o projektu kojim se podižu standard i kvalitet življenja u Kotoru i Tivtu, a postrojenje koje je projektovano da opsluži preko 70 hiljada stanovnika trebalo bi da bude završeno do kraja 2016. godine”, kazao je Gvozdenović.

On je ukazao na „intenzivno bavljenje rješnjima koja su vezana za ekološka pitanja na crnogorskom primorju”.

„Već skoro deset godina intenzivno radimo na projektu koji je vezan za sve crnogorske opštine, gdje se prevazilaze problemi vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, u čemu imamo veliku podršku njemačke vade, administracije i razvojne banke KFW”, kazao je Gvozdenović.

On je rekao da se na taj način obezbjeđuje kvaliteniji život građana.

„U cijeli projekat će biti uloženooko 150 miliona eura. Cilj je da se izgradi nešto oko 270 km vodovodnih i kanalizacionih cijevi, da se puste u pogon tri velika postrojenja za odvođenje otpadnih voda i oko 35 pumpi. Samo ove 2015. biće pušteno oko 35 km nove infrastrukture za vodovod i isto toliko za projekte za otpadne vode”, kazao je Gvozdenović.

Predsjednik Opštine Kotor Aleksandar Stjepčević je podsjetio da je u okviru Projekta poboljšanja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na Crnogorskom primorju u kotorskoj opštini izgrađeno 6,6 kilometara tranzitnog i 5,1 kilometara distributivnog cjevovoda, kao i da je rehabilitovano više pumpnih stanica.

„U sljedećoj fazi izgrađeno je 34,2 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže i pet pumpnih stanica, a vrijednost radova bila je 6,7 milona eura”, kazao j Stjepčević.

On je kazao da su komunalne otpadne vode glavni izvor zagađenja u cijelom priobalnom području.

„Stoga je veoma bitno što, uz pomenuta dva projekta, Kotor rješava pitanja odvođenja i tretmana otpadnih voda iz Kotorskog zaliva na ekološki prihjvatljiv način, a za stanovnike naše opštine efekat i značaj ovih prjekata je višestruk jer prije svega građani dobijaju ispravnu pitku vodu, a biće eliminisane septičke jame i neugodni mirisi”, kazao je Stjepčević.

On je naveo da će more biti čistije, a eko- sistem priobalja očuvaniji.

„Na taj način stvaraju se uslovi za preventivno djelovanje u cilju očuvanja zdravlja građana, a turistička ponuda Kotora biće kvalitetnija i atraktivnija. Veoma značajno je i što ćemo kao grad pod zaštitom UNESCO-a moći da kažemo da odgovorno doprinosimo očuvanju viskoih standarda koje propisuje ta međunarodna organizacija pod čijim smo potronatom od 1979. godine”, kazao je Stjepčević.

Predsjednik optšine Tivat Ivan Novosel je kazao da je dobra saradnja dvije opštine, uz podršku Vodacoma, rezultirala dogovorom da se u Đuraševićima pristupi izgradnji postrojenja koje će dugoročno riještiti problem tretmana otpadnih voda.

„More će biti čistije u Tivatskom a time i u cijelom Bokokotorskom zalivu, a na ovaj nači stvaraju se i uslovi za razvoj elitnog turizma”, kazao je Novosel.

Ambasadorke Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Elizabet Štajnaker je kazala da njemačka vlada rado podržava programe razvoja Crnoj Gori koji se odnose na prečišćavanje i odovođenje otpadnih voda, što, kako je navela, doprinosi razvoju turizma.

„KFW banka je od 2001. do sada uložila 140 miliona u infrastrukturne programe crnogorske i njemačke saradnje”, kazala je Štajnaker.

Direktor sektora KFW banke za region Kirk Milner kazao je da je razvoj komunalne infrastrukture preduslov za razvoj turizma i životnog standarda stanovništva.

„Od 140 miliona eura odobrenih za komunalanu infrastrukturu, preko 20 miliona su grantovi”, kazao je Milner.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније