Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 02. 2015. 22:50 >> 22:49

VELIKI ISKORAK

Nova pravila studiranja na Univerzitetu CG

Senat Univerziteta Crne Gore usvojio je na jučerašnjoj sjednici pravila studiranja na osnovnim, postdiplomskim i doktorskim studijama, saopšteno je iz državnog Univerziteta.

Kako se navodi u saopštenju, dokumenta su usklađena sa novim Zakonom o visokom obrazovanju, kao i nedavno usvojenim Statutom Univerziteta.

"Pravila jasnije definišu postojeća i uvode nova rješenja, umjesto onih koja su se u desetogodišnjoj praksi primjene Bolonjske deklaracije pokazala kao nedovoljno precizna, i koja je trebalo prilagoditi standardima kvaliteta, potrebama studenata i efikasnijoj organizaciji studija", kazali su iz UCG-a.

Ističe se da su predstavnici Studentskog parlamenta u Senatu ocijenili da nova pravila, kojima se izlazi u susret studentima i problemima sa kojima su se suočavali, predstavljaju veliki iskorak u odnosu na do sada važeće norme.



Osnovne studije

Pravila osnovnih studija precizno uređuju nastavni proces i donose rješenja koja uvažavaju različite zahtjeve koje su studenti imali tokom prethodnih godina. Između ostalog, predviđaju organizovanje dodatnog ispitnog roka, koji je od ove godine utvrđen i Zakonom o visokom obrazovanju. Studenti u tom roku mogu polagati završni ispit iz svih predmeta prijavljenih na početku studijske godine, uz priznavanje svih stečenih bodova. Studenti kojima je, nakon junskog i avgustovskog ispitnog roka, do završetka osnovnih studija ostao samo jedan nepoloženi ispit, moći će da ga polažu u zimskom semestru. Na taj način, završetak studija neće se prolongirati. Odobreno je i kumulativno sakupljanje bodova, što znači da više nema uslovljenosti brojem bodova za izlazak na završni ispit.


Postdiplomske studije

I Pravila studiranja na postdiplomskim studijama donose novine u podizanju kvaliteta. Tako će u okviru Centra za studije i kontrolu kvaliteta biti formiran Odbor za monitoring magistarskih studija, čiji će zadatak biti da Vijeću fakulteta daje mišljenje na prijavu teme magistarskog rada. Odbor će analizirati metodološke principe naučno-istraživačkog rada, i predstavljaće još jednu instancu koja će doprinijeti kvalitetnijim magistarskim radovima. Osim Vijeća i prodekana za nastavu, u oganizovanju i vođenju postdiplomskih studija pomagaće i komisija za postdiplomske studije, umjesto dosadašnjeg rukovodioca.


Doktorske studije

Vodeća novina u pravilima studiranja odnosi se na doktorske studije. Novim Pravilima doktorskih studija, po prvi put, osniva se Centar za doktorske studije. Centar će, između ostalog, definisati oblasti doktorskih studija, organizovati nastavu, pratiti prolaznost studenata, predlagati upisnu kvotu. Poboljšanje kvaliteta doktorskih studija, veća prepoznatljivost Univerziteta u međunarodnim okvirima, bolje povezivanje sa privrednom i društvenom zajednicom i njegovanje multidisciplinarnog pristupa doktorskim studijama, vodeći su zadaci na kojima će Centar raditi. Novim pravilima prvi put se definišu i uslovi koje moraju da ispune mentori za izradu doktorskih disertacija. Da bi se izabrao za mentora, nastavnik mora imati odgovarajući broj objavljenih radova u relevantnim međunarodnim časopisima. Tom normom trebalo bi i da konačno zažive i rješenja predviđena Pravilnikom za akreditovanje studijskih programa doktorskih studija, koja do sada nisu poštovana. Prema novim Pravilima, doktorske studije mogu se organizovati i na stranom jeziku.

"Nova pravila studiranja fokusirana su na povećanje kvaliteta i jasno definisanje i primjenu svih, do sada različito tumačenih pravila i principa Bolonjske deklaracije, univerzitetskih vrijednosti i standarda evropskog obrazovanja. Dosadašnja pravila važila su od 2004. godine", zaključuju iz Univerziteta Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније