Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 02. 2015. 19:33 >> 19:27

U KORIST GRAĐANA

Klimenta: Na sjeveru formirati jak NVO savez

Predsjednik NVO "Manjinski akcionari Gornji Ibar" Sadik Klimenta smatra da je došlo vrijeme da se na sjeveru države formira jedan jak savez NVO, koji će imati za cilj da ojača ulogu NVO i građana sa sjevera u svim društvenim tokovima.

"Prema finansijskom izvještaju koji je objavila "Koalicija za saradnjom do cilja" za svoje članice NVO kojih u toj organizaciji ima 94, a koju vodi Goran Đurović, a osnivači su joj Centar za monitoring (CEMI), Juventas, Centar za razvoj NVO (CRNVO), Centar za građansko obrazovanje (CGO), u 2013. prihodovale su preko četiri miliona eura, pa se jasno vidi koliko su NVO sa sjevera zapostavljene kada se govori o dodijeli donacija iz državih ili inostranih izvora", saopštio je Klimenta.

On je istakao da je prema navedenim podacima od četiri miliona eura 31 nevladinoj organizaciji na sjeveru Crne Gore, koje su članice ove koalicije "Saradnjom do cilja", pripalo preko dvjesta hiljada eura, tačnije 241.994 ili nešto malo preko pet posto od ukupnih prihoda.

Prema njegovim riječima, najviše su prihodovale organizacije iz Bijelog Polja (105.161 eura), Kolašina (47.753), Pljevalja (32.960), Rožaja (27.300), Berana (16.120) i najmanje iz Mojkovca (12.700).

"Osnivači koalicije "Saradnjom do cilja", samo njih četiri organizacije, CEMI, Juventas, CGO i CRNVO, su u 2013. od ukupne sume zajedno prihodovale preko milion eura, što je skoro pet puta više od svih organizacija sa Sjevera Crne Gore.", kazao je Klimenta.

On je poručio da su ti podaci govore koliko se vodi briga o građanima na sjeveru Crne Gore, kao i NVO koje treba da zastupaju te građane i da realizuju zajedno sa njima projekte, koji će pomoći građanima sjevera.

"Danas, prema nezvaničnim podacima, u 13 Opština na sjeveru bez novoformiranih Opština Petnjice i Gusinja, od ukupno 3.300 NVO koliko je registrovano u Crnoj Gori, preko hiljadu je iz sjevernog regiona. Smatramo da je došlo vrijeme da se na sjeveru konačno formira, jedan jak savez NVO, koji će imati za cilj da ojača ulogu NVO i građana sa sjevera u svim društvenim tokovima, ujedno da pomogne svim lokalnim upravama sjevera. Ne smijemo više dozvoliti da se na račun građana sa sjevera, "prosipajući" tobože demokratiju, uzimaju milionska sredstva, koja će se trošiti na velike mjesečne nadnoknade, honorare, putovanja, provode i slično, dok nam građani gladuju", zaključio je Klimenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније