Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 03. 2015. 12:50 >> 12:45

ZA 2013.

Objavljen finansijski izvještaj Koalicije NVO

Koalicija NVO - saradnjom do cilja je danas predstavila publikaciju Finansijskih izvještaja članica za 2013., koja, kako je saopšteno, ima svrhu da doprinese poboljšanju programske i finansijske transparentnosti rada nevladinog sektora u Crnoj Gori.

Koalicija NVO je i ranije objavljivala slične izvještaje ali, za razliku od prethodnih, ovaj sadrži  informacije kojima se dodatno objašnjava rad NVO.

"Vjerujemo da na ovaj način možemo doprinijeti unaprijeđenju odnosa između organizacija civilnog društva i drugih zainteresovanih strana. Preduslov za jačanje saradnje nevladinih organizacija sa drugim subjektima u društvu je transparentan rad, koji podrazumijeva javno objavljivanje programskih i finansijskih izvještaja. Objavljivanje godišnjih finansijskih izvještaja je dio obaveza članica Koalicije NVO koja je propisana i Statutom organizacije", saopšteno je iz te organizacija, uz napomenu da je izvještaje dostupan na veb sajtu  www.saradnjomdocilja.org. 

Kako su kazali u Koaliciji NVO ta organizacija, kao pravni subjekt, nije imala prihode od 2009., a svi poslovi se realizuju na volonterskoj osnovi.

Članice Koalicije NVO ostvarile su ukupan prihod u 2013. u iznosu od 4,024,406.53 eura. Iz inostranih izvora u 2013., članice Koalicije NVO su obezbijedile 3,034,086.84 eura.

"U 2013. članice Koalicije NVO podržane su za finansiranje svojih projekata iz javnih fondova sa 749,066 eura a istovremeno su na ime poreza na dohodak zaposlenih uplatile 354,656 eura. Ukupni prihodi članica Koalicije NVO od individualnih donatora (fizičkih lica) u 2013 godini iznose 74,066.36 eura. Ukupni prihodi članica Koalicije NVO od privredniih subjekata u 2013 godini iznose 24,645.10 eura. Članice Koalicije NVO sa najvećim godišnjim prihodima, koje su i najčešći predmet neargumentovanih napada, uplatile su mnogo više sredstava u budžet Crne Gore nego što su dobile po osnovu projekata iz javnih fondova", navodi se u saopštenju.

Članice Koalicije NVO su obezbijedile 3,034,086.84 eura iz međunarodnih izvora. Taj novac se, kako tvrde u toj organizaciji, koristio za podršku razvoju demokratije, razvoj lokalne zajednice, rješavanje pitanja od javnog interesa. U nevladinim organizacijama, članicama Koalicije NVO, je u 2013.  bilo zapošljeno 206 lica.

"NVO nijesu trošak za građane Crne Gore. Finansiranje projekta NVO treba konačno shvatiti kao investiranje u bolji kvalitet života građana a to se postiže jedino ako su projekti NVO usmjereni na realizaciju mnogobrojnih strategija i propisa koje su upravo donijele Vlada i Skupština a kojima se želi unaprijediti ambijent za život svih građana i građanki Crne Gore. Umjesto da građani budu informisani da NVO doprinose razvoju društva, zapošljavanju mladih ljudi ali i prilivu novca iz inostranstva, stvara se često slika da su na teretu građana Crne Gore. Ovaj izvještaj na najbolji način opovrgava ove teze koje se iz različitih motiva plasiraju u javnosti", saopštila je Koalicija NVO.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније