Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 04. 2013. 08:42   >>  08:43

ISTORIJSKI DATUM

Svjetski je dan Roma

Romi u cijelom svijetu danas obilježavaju svoj dan u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog 8. - 12. 4. 1971. godine u Londonu.To se smatra jednim od najvažnijih datuma u romskoj istoriji. Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta.

Među najvažnije odluke usvojene tom prilikom je dogovor o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizuje zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni točak, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi 'Đelem, đelem' ('Išao sam, išao sam'). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvatanjem naziva 'Rom', što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. aprila, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi Svjetskim danom Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.


 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније