Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

02. 03. 2015. 14:23 >> 14:17

MALIGNE BOLESTI

Godišnje umre oko 1.000 ljudi

U Crnoj Gori od raznih malignih oboljenja godišnje oboli više od 1,5 hiljada osoba, a umre oko hiljadu, pokazuju podaci Crnogorskog društva za borbu protiv raka.


Forum žena Socijaldemokratske partije iz Pljevalja, organizovao je u tom gradu, predavanje na temu "Reproduktivno zdravlje žena-prevencija i raka dojke i raka grlića materice“.

Kako je saopšteno iz Foruma žena SDP, prema podacima Crnogorskog društva za borbu protiv raka, od raznih malignih oboljenja godišnje oboli više od 1,5 hiljada osoba.

"Od karcinoma godišnje umre oko hiljadu osoba, što je čak dva odsto ukupnog broja stanovnika svake godine. Kad se tome doda da od karcinoma dojke oboli 250 pripadnica nježnijeg pola, dolazimo do podatka da prosječno godišnje umre 80 žena", kaže se u saopštenju Foruma žena SDP-a.

Ginekolog Angela Ćorić, kazala je da je najefikasniji lijek protiv raka njegovo otkrivanje u ranoj fazi.

"Broj oboljelih i umrlih može se smanjiti zdravom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i redovnim kontrolama zdravlja”, kazala je Ćorić na predavanju.

Navodi se da se rak grlića materice najčešće javlja kod žena od 35.do 50.godina, ali da su tom bolešć sve više pogođene i mlađe žene, od 25. i 20. godina.

Ljekari Klinike za onkologiju i radioterapiju u Crnoj Gori prošle godine su registrovali karcinom dojke kod 304 žene.

Kako se ističe, 2013. godine je operisano izmedju 200 i 300 žena oboljelih od raka dojke, dok je od te godine taj broj godišnje premašio cifru od 300 oboljelih.

“Rano otkrivanje i liječenje, zajedno sa javnim politikama i primarnom zdravstvenom zaštitom koje edukuju i podržavaju građane, kako bi se spriječio nastanak i razvoj bolesti, predstavljaju ključ zdravlja“, ocijenili su iz Foruma.

Među pet najopasnijih zdravstvenih problema žena su rak dojke i grlića materice.

Ocjenjuje se da je najvažnije rano dijagnostikovati bolesti, zbog čega je bitno stalno edukavati i informisati žene o toj temi.

Iz Foruma su kazali da su akcijom još jednom poslali poruku da se samo adekvatnom edukacijiom i redovnom kontrolom može zaštititi zdravlje od najopasnijih bolesti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније