Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anadolija ]

02. 03. 2015. 15:40   >>  15:55 7

POVREDE U ŽELJEZARI

Bošković: CG najbolje u regionu štiti radnike

U posljednje dvije i po godine u željezari "Toscelik" u Nikšiću povrede na radu pretrpjelo je više od 40 radnika, dok su dvojica radnika izgubila život na radnom mjestu, podatak je koji je danas pred Odborom za zdravstvo Skupštine Crne Gore iznio poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić, nekadašnji predsjednik sindikata nikšićke Željezare. Ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković, kazao je da naša država najbolje štiti prava radnika od svih zemalja regiona.

 

Povrede na radu bile su povod za saslušanje pred skupštinskim odborom ministra rada i socijalnog staranja Predraga Boškovića, glavne inspektorke rada Angeline Međedović i izvršnog direktora kompanije “Toščelik” Guraja Guzelera.

Razlog za traženje kontrolnog saslušanja su, kako je kazao poslanik Vučinić, stalne povrede zaposlenih. Naveo je najnoviji slučaj Miluna Todorovića, kome su 17. februara tokom treće smjene u fabrici, polomljene obje noge od udara čeličnog komada koji je pao sa prese.

Vučinić je takođe kazao da su ga zaposleni u ovoj kompaniji obavijestili da su uslovi u kojima rade izuzetno teški.

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković kazao je da je Crna Gora prepoznata kao država koja u regionu najbolje štiti prava radnika, kao i da ima najbolje radno zakonodavstvo.

“Više puta sam razgovarao sa sadašnjim i bivšim radnicima željezare. Radnici su više puta iskazivali zadovoljstvo trenutnim vlasnikom željezare, kompanijom 'Toščelik'. S druge strane, uvijek smo nailazili na spremnost vlasnika kompanije da izađu u susret radnicima. Kompletna slika kompanije nije baš tako crna kao što smo čuli u uvodnom izlaganju”, kazao je ministar Bošković, napominjući da je potrebna bolja komunikacija između poslodavca i sindikata.

Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije i član Odbora, pitao je kako je moguće da inspekcija rada ni jednom do sada nije obišla željezaru kako bi se uvjerila o uslovima u kojima rade radnici.

“Na neka mjesta i u neke kompanije se ide po nekoliko puta, a negdje ni jednom”, kazao je Popović.

Glavna inspektorka rada u Crnoj Gori Angelina Međedović kazala je da ta inspekcija nije obraćala pažnju na kompaniju "Toscelik", jer nije bilo inicijative od strane sindikata.

“Vladalo je mišljenje da je to kompanija koja redovno isplaćuje primanja zaposlenima, kao i naknade za prekovremeni rad”, istakla je Međedović.

Da kompanija "Toščelik" uredno izmiruje svoje obaveze potvrdio je i direktor Poreske uprave Milan Lakićević, koji je takođe bio pozvan na kontrolno saslušanje.

“Toščelik nema neizmirenih poreskih obaveza. Mogu reći da je ovo kompanija koja je uredan poreski obveznik”, kazao je Lakićević, napominjući da je prosječna bruto plata u Željezari u 2013. godini iznosila 653 eura, dok je u prošloj godini taj iznos bio 715 eura.

Izvršni direktor “Toščelik” kompanije Guraj Guzeler podsjetio je da je ta kompanija od 2012. godine vlasnik Željezare.

“Kada su u pitanju povrede, saopštiću podatke po godinama. Dakle, 2010.godine je bilo 47 povreda na radu. Godinu dana kasnije 35, dok je u 2012. godini taj broj iznosio 19. Tokom 2013. godine imali smo 16 povreda na radu, a u 2014. godini sedam povreda na radu”, istakao je Guzeler, napominjući da je za prva dva mjeseca ove godine pet radnika doživjelo povrede.

On je istakao da Toščelik ima investicioni projekat na duže staze, kao i da je trenutno u kompaniji zaposleno 334 radnika. Objasnio je i zašto je u posljednje vrijeme došlo do prekovremenog rada pojedinih radnika.

“Zbog 20 radnika koji su bili na bolovanju, dešavalo se da bude prekovremenog rada, iako mi to ne želimo”, istakao je Guzeler.

Na pitanje predsjednika Odbora Zorana Jelića da li poštuju zakone Crne Gore, kao i kolika je prosječna plata u Željezari, Guzeler je kazao: “Poštujemo sve zakone koji se odnose na zaštitu radnika. Isplaćujemo sve zarade redovno. Kada je u pitanju prosječna zarada, zbog opasnosti da ne pogriješim, to vam sada ne  bih mogao kazati, ali mogu reći da je najniža plata 310 eura.”

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje će se naknadno izjasniti o zaključcima s današnjeg saslušanja.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније