Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 03. 2015. 18:17 >> 22:08

PRIJETIO LEZBEJSKOM PARU

Forum Progres: Istorijski sudski postupak

Pred podgoričkim Osnovnim sudom počeće postupak protiv 33-godišnjeg građanina Podgorice zbog prijetnji i ugrožavanja sigurnosti više lica zbog njihove seksualne orjentacije, a to je prvi slučaj u kojem je određen pritvor zbog navedenih krivičnih djela, ističu iz LGBT Foruma Progres.

Po optužnom predlogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, optuženom se stavlja na teret izvršenje krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, iz čl.168 stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, kao i krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, član 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

"Ovo je i prvi slučaj u kojem je određen pritvor zbog ugrožavanja sigurnosti i prijetnji zbog nečije seksualne orjentacije. Pritvor je određen zbog ozbiljnih prijetnji koje je uputio oštećenima, koje su cijenjene u kontekstu objektivnog ponašanja okrivljenog, a koje se ogledaju u kontinuiranom ugrožavanju tjelesnog integriteta oštećenih, zbog njihove seksualne orijentacije, a koje ukazuju da bi puštanjem na slobodu obistinio svoje prijetnje", naglašavaju iz Foruma Progres.

Oštećene iz ovog postupka, kako se navodi, boravile su u LGBT Skloništu do određivanja pritvora za okrivljenog. Iz Foruma Progres su kazali da je okrivljeni, u periodu od nekoliko mjeseci, slao poruke prijeteće sadržine lezbejskom paru, prijeteći im da će ih ostaviti bez posla, nakon čega su prijetnje prerasle u prijetnje smrću, rekavši i, da će ih ubiti i baciti sa mosta.

"Ostvarivost prijetnji pokazana je fizičkim napadom na jednu od partnerki, nakon čega je slučaj prijavljen policiji a krivična prijava od strane LGBT Foruma Progres podnijeta nadležnom tužilaštvu. Prilikom poziva za prikupljanje obavještenja u vezi krivičnog djela, policija je kod okrivljenog pronašla pet metaka, što je dodatno potvrdilo ozbiljnost kompletnog sliučaja", saopštili su iz prve organizacije u Crnoj Gori koja astupa prava LGBT osoba.

Zadovoljni su radom crnogorskog tužilaštva na tom slučaju, ističući da je pokazalo svoju punu posvećenost u kažnjavanju izvršilaca krivičnog djela. Takođe, kazali su da je sa policijom i državnim tuzilaštvom ostvarena izuzetno kvalitetna i profesionalna komunikacija, na nivou međunarodnih standarda, i ocijenili da je došlo do punog profesionalnog napretka u primjeni zakona i zaštiti LGBT zajednice.

"Ovaj postupak je istorijski važan za dalji razvoj sveukupnih prava i sloboda LGBT osoba u Crnoj Gori", zaključuju u Forumu Progres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније