Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina Business/Dan ]

03. 03. 2015. 09:15 >> 09:09
6

PROIZVOĐAČI NAJAVILI

Kafa će poskupiti 50 odsto

Kafa će u maloprodaji poskupiti 50 odsto, nakon što je u utorak počela primjena Zakona o porezu na kafu, najavili su proizvođači.

 

Vlasnik kompanije Mokamard, koja proizvodi kafe Kopa i MMS, Dragan Marković kazao je da je poskupljenje kafe u maloprodaji neminovno i to između 40 i 50 odsto u odnosu na trenutnu cijenu.

"Da li će kafa poskupiti za mjesec, ili prije, zavisi od zaliha, ali čim se zalihe približe kraju, poskupljenje je neminovno. Zakon ne mogu najbolje ni da protumačim, jer ne piše da li će se računati i porez na dodatu vrijednost (PDV) na porez, od čega takođe zavisi i obim poskupljenja", rekao je Marković za Dan.

Prema njegovim riječima, najjeftinija kesa od 100 grama kafe biće 90 centi ili euro.

"Čudno je da je manja taksa na kafu koja se uvozi spremljena, nego kad je mi proizvodimo. Uvozna kafa biće jeftinija 40 centi po kilogramu u odnosu na kilogram kafe domaćih proizvođača, što je u startu problem, jer se tako daje prednost stranim kafama u odnosu na domaće", tvrdi Marković.

Vlasnik danilovgradske kompanije Crnagorakop Nedeljko Babić, takođe smatra da se poskupljenje kafe ne može izbjeći.

"Smatram da je takav zakon donijet bez ikakvog razmišljanja o potrošačima, posebno ako znamo da je svuda u okruženju niža cijena tog poreza i akcize koju smo mi navodno ukinuli, a uveli nešto što je od akcize jače 300 odsto, odnosno novi porez. Neminovno je da će kafa da poskupi više od 50 odsto prema krajnjem potrošaču i da će biti manji promet kafe, jer će ljudi izbjegavati da je piju", rekao je Babić.

Babić je dodao da će, nakon usvajanja zakona, proizvođači morati da primijene i nove cijene i da poštuju zakon.

Prema njegovim riječima, maloprodajna cijena za kafu Crnagorakop biće uskoro određena.

"Kafa će biti značajno skuplja, jer su praktično veća poreska zahvatanja nego što košta kafa", tvrdi Babić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније