Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 03. 2015. 15:20 >> 16:53
10

SINDIKAT PORUČIO

"Ljekari da rade dok se ne dokaže krivica"

Ljekari protiv kojih se vodi krivični postupak zbog infekcije beba u bjelopoljskoj bolnici treba da nastave da rade dok istražni organi ne završe svoj posao, smatraju predstavnici sindikata zdravstva Vladimir Pavićević i Ljiljana Krivokapić.

Bivši direktor bjelopoljske Bolnice, Tomislav Jeremić i nekadašnja načelnica neonatologije Haka Tahirović, vratili su se na posao, nakon što su 6. februara pušteni iz pritvora. Oni su sa načelnikom ginekološko-akušerskog odjeljenja, Zvonkom Puletićem, uhapšeni krajem prošle godine nakon zaraze pet beba u bjelopoljskom porodilištu, od kojih je jedna preminula.

Predsjednik sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata, Vladimir Pavićević, smatra da doktori koji se terete za infekciju u bjelopoljskoj bolnici, treba da nastave da rade.

On je kazao da zdravstveni radnici ne idu na posao sa namjerom da uradi nesto štetno po zdravlje pacijenta.

“Istražni organi će utvrditi sta se desilo i preuzeće potrebne mjere”, kazao je Pavićević, novinarima nakon obilaska stambene zgrade zdravstvenih radnika.

On instistira da se utvrdi šta je u cjelokupnom sistemu loše i zašto se krivica svaljuje na konkretnog pojednica.

“Moralna odgovornost postoji ali se mora utvrditi šta se desilo i koje strukture nisu radile posao kako treba”, rekao je Pavićević.

On je objasnio da se u sistemu od osam hiljada zaposlenih ne može izdvojiti pojedinac i reći da je on u potpunosti kriv za nešto što se desilo, navodeći da unutar bolnice postoje brojni sistemi za kontrolu, čiji rad treba da se ispita.

“Jeremić nije trebao da obavlja funkciju direktora nakon odluka komisije iz 2008.”, smatra Pavićević.

Predsjednik sindikata zdrastva pri Savezu sindikata, Ljiljana Krivokapić, kazala je da zakon treba poštovati i institucijama sistema ostaviti da rade svoj posao dok se ne dokaže krivica.

“Naše kolege se moraju osjećati ravnopravno kao svi građani Crne Gore”, rekla je ona. Krivokapić je podsjetila da su se infekcije dešavale i ranije i u nekim drugim bolnicama.

 

Na pitanje da li je pored Ministarstva zdravlja, čiji se rad sada ispituje trebalo ispitati i rad Odbora koji je imenovao Jeremića nakon izvještaja iz 2008.godine, Krivokapić je kazala da su bili upoznati sa odlukama komisije.

“Znali smo da se radi o negativnoj ocjeni komisije o situaciji u bjelopoljskoj bolnici”, rekla je ona. Krivokapić je podsjetila da Odbor direkrora imenuje direktora bolnice i da ministar ne utiče na tu odluku.

Ona je kazala da joj nije jasno zašto su nakon anomalija koje je izvještaj pokazao, ti ljudi i dalje ostali da rade.

“U sastavu Odbora direkora je bio neko ko se i sad tereti za djela, ali će Odbor dati odluku na koju mi kao obični građani nemamo prava da utičemo, dodala je Krivokapić.

Rukovovodilac Ministarstva zdravlja, Suad Numanović, je o komentarišući nedavnu Upravnog odbora opšte bolnice u Bijelom Polju, kazao da je zakon jasan i da je pravna služba Ministarsta zdravlja saglasna sa takvom odlukom jer sa zakonom nema nagodbe.

Prema njegovim riječima, obaveza Ministarstva je da poštuje zakon “i da se da podrška relavantnim organima kako bi bez pritisaka doveli sudski proces do kraja”.

Pitanje kompatabilnosti zakona sa moralnim načelima, Numanović ja prokomentarisao kao lično.“Moral je čin svakog pojednca i na njemu je da odluči kako će se ponašati, a na ministarstvu je obaveza da poštuje odluke upravnog odbora i stoji iza njih”.

Upitan kako se takav stav razlikuje od mišljenja ministara pravde, Duška Makrovića, Numanović je kazao da ničije stavove neće komentarisati, “jer je stav Upravnog odbora jasan i iza njega stoji Ministarstvo zdravlja”.

Komentarišući da li će Vlada inicirati ispitivanje rada Odbora koji je imenovao Jeremića, uprkos izvještaju Komisije, Numanović je kazao da je postojeći Upravni odbor u ostavci, i da vrši dužnosti u punom kapacitetu dok se ne izabere novi.

“U proceduri je izbor novog odbora i predlaganje kandidata je u toku”, ukazao je on.

Na pitanje da li su političke igre bile u pitanju kada je izabran Jeremić i nakon izvještaja, Numanović je obrazložio da je jedan od zadataka Upravnog odbora i imenovanje direktora.

“Ja ne komentaršiem jesu li ili nisu to stvari političkih dogovora, ali je to odluka Upravnog odbora na koju saglasnos daje ministar na osnovu zakona”, odgovorio je on.

Upitan kada će biti dovoljno ljekova u apotekama, Numanović je kazao da ove godine nema nestašice kakva je bila prošle, objašnjavajući da je taj vid nedoststaka sredstava riješen pomoću intervente pomoći Vlade.

Numanović je kazao da će dva miliona EUR biti sasvim dovoljan da se premosti jaz od otvaranje velikog tendera.

“Cijeneći činjenicu da i privatne apoteke ulaze u sistem izdavanja ljekova na recept onda sam siguran da nestašice ljekova u narednom period sigurno neće biti”, zaključio je on.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније